Socialministern kräver inte stängning av Christiania

1999-05-31 13:15 (DrugNews/SL)
GÖTEBORG Vi kan inte intervenera och kräva att Christiania i Köpenhamn stängs. Vi måste överlåta åt varje land att föra sin egen kamp och väg att bekämpa narkotikaproblem. Jag har däremot bjudit in min danske kollega i augusti för att lämna vår syn på problemet.
Det sade socialminister Lars Engqvist i en intervju med DrugNews i samband med öppningen av mässan Sverige mot narkotika i Göteborg. Men han tillade att regeringen planerar att föra upp alkohol- och narkotikafrågorna högre på dagsordningen inom EU när Sverige övertar ordförandeskapet första halvåret 2001.
Problemet med det gamla kasernområdet i Köpenhamn, som fungerar som en frizon för droger, uppmärksammades åter nyligen av Morgan Johansson, socialdemokratisk riksdagsman från Lund, och ny styrelseordförande i Brottsförebyggande rådet. Han begärde i våras en redovisning av hur svenska regeringen ska förmå Danmark att stänga Christiania. Johansson oroas över att många svenska ungdomar köper droger och smugglar hem för eget och bekantas missbruk. Han menar att Själland och Skåne idag i praktiken redan har en gemensam narkotikamarknad och befarar av att problemet ökar när Öresundsbron öppnas näst år.
Socialministern sade i sitt tal på narkotikamässan att han oroas över det ökade missbruket, särskilt bland unga. Han menar att de marginaliserade grupperna blivit fler och deras utsatthet ökat, delvis som ett resultat av ökad social oro, växande klassklyftor och segregation. Han var försiktig i att peka på motåtgärder, men slog fast att målet ett narkotikafritt samhälle ligger fast.

– Det är för dessa tonåringar som det är viktigt med en restriktiv alkohol- och narkotikapolitik som syftar till att skjuta upp alkoholdebuten, att minska tillgången på narkotika och se till att man inte börjar missbruk.
På frågan från DrugNews vad han anser om kommuner som skär ned på missbruksvården, särskilt LVM-vården, sade Engqvist:
– Kommunerna måste ta sitt ansvar, men det är svårt för staten att tvinga dem. Det är i slutänden väljarna som måste rösta fram de politiker de vill ha.

Etiketter:

Annonser