Alkoholinspektion och Folkhälsoinstitutet slås ihop

1999-06-06 /17:30 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM Regeringen vill slå ihop Alkoholinspektionen och Folkhälsoinstitutet till en ny stabsmyndighet med mer tillsynsuppgifter och mindre utåtriktade informationskampanjer.
Det föreslås i den alkoholpolitiska proposition som läggs fram på torsdag den 10 juni, erfar nyhetsbyrån DrugNews. Tidigare har det läckt ut att regeringen på prov åter kan tänka sig lördagsöppna Systembolagsbutiker.
Det Nya Folkhälsoinstitutet – eller vad man slutligen kallar myndigheten – ska syssla mindre med forskning och utåtriktad upplysningsverksamhet, som exempelvis Folkhälsoinstitutets kritiserade informationskampanjer till ungdomar om hasch och att leva tillsammans. Istället föreslås myndigheten knytas närmare regeringen och få mer statistik- och tillsynsuppgifter på det förebyggande hälsobefrämjande området, ungefär som Socialstyrelsen idag sköter tillsyn av vård, omsorg och rehabilitering.

Från Alkoholinspektionen ska tillverkningslicenser och kontroll av hur servering och alkohollagen efterlevs överföras till den nya myndigheten. Men alkoholinspektionen vill helst att inspektionen blir kvar och är kritisk till att import och partihandel av alkohol blir fri.
– En viktig socialpolitisk kontroll försvinner. Det behövs domare på plan som håller tummen i ögonen på de oseriösa. Det finns alltid läckage i sådana system och tillgängligheten av alkohol kommer att öka, säger Alkoholinspektionens biträdande chef Hans Agnéus till DrugNews.

Bakgrunden till Statskontorets översyn har varit att försöka förbättra samordningen av idag olika myndigheters arbete med liknande eller överlappande uppgifter. Men osäkerheten om rollfördelningen riskerar bli kvar. Bland annat är det oklart vem som i framtiden ska ansvara för framtagande av droginformation till ungdomar.
Folkhälsoinstitutet samordnar idag information om alkohol- och narkotikautveckling i landet och sköter kontakten med drogobservatoriet i Lissabon. Institutet kan bland annat föreslå att nya droger klassas. Samtidigt förs nu inom regeringens narkotikakommission resonemang om att ge Folkhälsoinstitutet ett övergripande ansvar för drogfrågorna i samhället.

Folkhälsoinstitutet är rädd att förlora sitt oberoende och handlingsfrihet om man omvandlas till stabsmyndighet. I sitt fräna remissvar tyckte man att Statskontorets utredning utgått ”från en förlegad statscentralistisk syn på relationen mellan stat och kommuner”, eftersom förebyggande arbete idag formuleras och beslutas mer lokalt.
Folkhälsoinstitutet är dock nöjd med att alkohol- och narkotikafrågorna inte bryts ut från frågor om tobak, aids, sex- och samlevnad, allergi, skadeprevention med mera till en särskild drogmyndighet, som var ett av Statskontorets förslag. Folkhälsoinstitutet menade att en sådan splittring allvarligt skulle försvaga folkhälsoarbetet.

Alkoholinspektionen som bildades 1994 har idag 18 anställda och Folkhälsoinstitutet – bildat 1992 – ett hundratal anställda. Regeringen vill låta en organisationskommitté se över hur förändringarna ska genomföras, vilka sedan ska godkännas av riksdagen. Tanken är att den nya myndigheten ska börja fungera från 1 juli 2001, det vill säga när nuvarande generaldirektörerna Agneta Dreber och Gun Neumans förordnanden gått ut.

Etiketter:

Annonser