”Rör inte Folkhälsoinstitutets självständighet!”

1999-06-09 /12:41 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM Folkhälsoinstitutet är inget kampanjinstitut och det är olyckligt att göra om oss till en stabsmyndighet åt regeringen, säger överdirektör Jakob Lindberg till DrugNews.

Nu kommer reaktioner mot att knyta Folkhälsoinstitutet närmare regeringen, vilket föreslås i den alkoholpolitiska proposition som presenteras imorgon, torsdag.
– Det verkar som att man vill försvaga institutets självständighet, dess forskningsorientering och anknytning till universitetsvärlden. Det är helt fel väg. Den anknytningen borde tvärtom förstärkas, säger Jakob Lindberg.

Det var Lindberg som höll i det fräna remissyttrandet till Statskontorets utredning av hur myndigheter med likartade arbetsuppgifter bör slås ihop.
– Men det är en bra idé att se över Folkhälsoinstitutets uppdrag och organisation. Och det är mycket glädjande att regeringen inte fullföljer planerna på att bryta ut alkohol- och narkotikafrågorna ur institutet. Det skulle ha varit ett dråpslag mot ett samlat folkhälsoarbete.

Såsom DrugNews kunde avslöja i söndags (se DrugNews) vill regeringen att Folkhälsoinstitutet omorganiseras och ägnar sig mer åt traditionell myndighetsutövning inom hälso- och drogförebyggande arbete och mindre åt utåtriktade spektakulära hälsokampanjer.
– Men vi är inget kampanjinstitut! Det är bara en mindre del av vår verksamhet som används till utåtriktade mediala informationssatsningar – större delen handlar om forskning och kunskapsinriktade projekt. Faran är nu – för att använda ett annars slitet uttryck – att man spolar ut barnet med badvattnet, säger Jakob Lindberg.

Ni har kostat två miljarder kronor sedan starten 1992. Mår svenskarna bättre idag?
– Det är oerhört svårt att mäta effekter av breda informationsinsatser, men det går inte heller att utesluta att de har haft effekt, säger Lindberg som ändå kan tänka sig att andra organ får ansvar för sådana mediainsatser i framtiden.

Etiketter:

Annonser