Skolelevers drogexperimenterande ökar inte

1999-06-10 /17:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Det verkar som om drogexperimenterandet bland svenska skolungdomar, som tidigare fördubblats under 1990-talet, nu planar ut. Av 5 200 skolelever i nian som tillfrågats uppger nio procent av pojkarna och sju procent av flickorna att de prövat narkotika. Det är ungefär samma nivå som de tre senaste åren.

– Den uppåtgående trenden är bruten, men droganvändandet är fortfarande högre än på 1980-talet, säger Barbro Andersson på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som gjort undersökningen.
Som en reaktion på det höga missbruket på 1970-talet – då uppemot 15 procent av eleverna uppgav att de prövat – kom på 1980-talet en hälso- och informationsvåg om bland annat alkohol, narkotika och tobak (ANT) som möjligen påverkade inställningen bland ungdomar. Droganvändandet var nere i tre procent 1989.
I årets skolundersökning uppger tre av fyra 15-16-åringarna att de dricker alkohol, omkring 40 procent har druckit ”hembränt” senaste året.
Även om narkotika och alkohol inte verkar öka längre så visar statistiken från CAN att sniffning och tobaksrökning ökar igen. Efter införandet av nya mätmetoder uppgav i år 30 procent av pojkarna och 36 procent av flickorna att de röker.
Skolsiffrorna är ett genomsnitt för riket, de regionala skillnaderna är stora och drogvanorna större i storstadsområdena. Bland äldre ungdomar är droganvändande större. Mönstringsenkäter visar att andelen unga svenska män som prövat narkotika ökade från sex procent till drygt 16 procent mellan åren 1992 och 1998.

Internationellt sett är drogvanorna bland svenska ungdomar låga. I Storbritannien och Irland har omkring 40 procent av 15-16-åringar prövat narkotika och i USA nära 45 procent.

Etiketter:

Annonser