HD: deuteriumamfetamin ÄR narkotika

1999-07-07 /00:04 (uppdat 1999-07-08) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Högsta domstolen, HD, slog i måndags fast att deuteriumamfetamin, som inte finns upptaget i narkotikaförordningarna, ändå ska betraktas som narkotika. Men justitieråden var oeniga, två av de fem ville inte klassa varianten som narkotika. Majoriteten valde dock att tolka en aktuell FN-konvention som att eftersom effekterna av preparatet i stort sett är lika som av ”vanligt”, klassat amfetamin ska de jämställas även rättsligt. Det enda som skiljer är en detalj i den kemiska sammansättningen, en s k isotop, berättar TT.

Fallet gällde sju personer som dömts för inblandning i försök att tillverka tio kilo och förberedd tillverkning av 80 kilo amfetaminderivat. En av dem var kemist och hävdade att avsikten inte var att tillverka vanligt amfetamin, vilket även tidigare varit olagligt, utan istället att använda en ovanlig och svårare process med en isotop av tungt väte (deuterium) .
Stockholms tingsrätt ansåg i en dom förra sommaren att amfetaminvarianten inte kunde betraktas som narkotika och ogillade därmed en stor del av åtalet. Svea Hovrätt tyckte dock att derivatet är narkotika och dömde flera åtalade till långa fängelsestraff, som mest sex och ett halvt års fängelse. Och HD delar alltså hovrättens syn att betrakta deuteriumamfetamin som narkotika.

Etiketter:

Annonser