Narkotikapengar tvättas i spanska enklaver

1999-07-08 /10:59 (DrugNews/SL)
MELILLA/CEUTA De båda spanska enklaverna Melilla och Ceuta i Nordafrika har alltmer blivit plattform för cannabishandel mellan odlingslandet Marocko och missbrukarmarknader i Europa. Spansk polis avslöjade nyligen att minst 25 miljarder kronor tvättats i tre växlingskontor i Melilla, skriver Svenska Dagbladet.
Under minst nio år växlades betalning för hasch i Marocko till västeuropeiska valutor innan polisen började nysta upp härvan. 48 personer anhölls, bland andra två bankchefer för en filial till Banco Popular i Melilla.

Melilla och Ceuta, där spanska lagar gäller och många nordafrikanska flyktingar på väg mot Europa väntar, har hög arbetslöshet, liten industrin, små turistinkomster och begränsad handel. Men bankverksamhet ökar i alla fall vilket fått spanska myndigheter att ana att transaktionerna inte står i proportion till den officiella ekonomin. Myndigheterna misstänker också att en del inväxlade narkotikapengar sprider sig till spanska fastlandet.
Det talas också om politiska kopplingar till de suspekta blomstrande affärerna i Melilla och Ceuta. En kontroversiell borgmästare i Marbella på spanska Solkusten, som varit inblandad i ekonomiska skandaler och är åtalad för markspekulationer och svindel, gjorde politiska inbrytningar i de båda enklaverna vid kommunalvalen för en månad sedan.

Etiketter:

Annonser