Regeringen vill tillåta buggning mot grova brott

1999-07-14 /23:31 (DrugNews/SL
STOCKHOLM Regeringen avser föreslå att hemlig avlyssning med mikrofoner ska tillåtas vid exempelvis mordutredningar och narkotikabrott. Det avslöjade justitieminister Laila Freivalds i en debattartikel i Dagens Nyheter på tisdagen.
Hon menar att polismorden i Malexander och bilbomberna i Malmö och Nacka visar att polisen arbetsmetoder kräver effektivare arbetsmetoder. Buggning för att ge avgörande bevisning om överlåtelse i en narkotikaleverans är ett annat exempel.
”Den grova organiserade brottsligheten under senare år har utvecklats på ett sådant sätt av vi måste öka våra insatser för att förebygga och bekämpa den”, skriver Freivalds.
Till skillnad från buggningsutredningens förslag som presenterades för ett drygt år sedan vill dock justitieministern av integritetsskäl inte att polisen ska få använda avlyssningsutrustning under biktsamtal.
Men Freivalds anser att moderaterna efter att vara tillskyndare av buggning som arbetsmetod för polisen nu tillsammans med kristdemokrater och folkpartister i riksdagen motsätter sig förslaget och kräver en särskild utredning som mer samlat väger in integritetsfrågor vid brottsbekämpning.

Etiketter:

Annonser