Läkarstudenter dricker för mycket alkohol

1999-07-19 /12:09 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Blivande läkare dricker för mycket alkohol visar en studie av svenska medicinstudenters dryckesvanor på Karolinska Institutet (KI) i Solna, som redovisas i senaste numret av Läkartidningen. Undersökningen, som genomfördes redan 1995, visade att 12 procent av de manliga och 4 procent av de kvinnliga studenterna drack så mycket alkohol att de löpte risk för alkoholrelaterade problem.
Forskaren Björn Borschos, fil kand. vid Stockholms universitet som gjort undersökningen, menar att hög alkoholkonsumtion hos blivande läkare både kan påverka patienternas förtroende och öka risken för felbehandling. För att försöka undvika att läkarstudenter tar med sig studietidens alkoholvanor vidare i yrkeslivet så har särskilda åtgärder införts på skolschemat på KI, bland annat med föreläsningar av personer från Anonyma alkoholister.
– Det har fungerat väl. Åtminstone har det varit väldigt uppskattat, säger Tomas Cronholm, ordförande i studiesociala kommittén för läkarutbildningen vid KI, till Svenska Dagbladet.
Liknande undersökningar på andra skolor visar dock att läkarstudenterna inte dricker mest. På universitetet i Uppsala uppvisade 21 procent av de manliga och 15 procent av de kvinnliga studenterna, och på Stockholm universitet 20 respektive 11 procent, alkoholvanor som ökade risken för problem. Bland de blivande poliserna på Polishögskolan var dryckeskulturen mindre oroande: 3 procent av de manliga och 4 procent av de kvinnliga var riskkonsumenter av alkohol.
Riskkonsument anses en man vara som dricker mer än motsvarande 75 centiliter 40-procentig alkohol i veckan och en kvinna som dricker mer än 55 centiliter.

Etiketter:

Annonser