Färre drunknade i juli – fler fast för sjöfylleri

1999-08-04 /00:19 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM 21 personer drunknade under juli i landet, två färre än samma period ifjol. De flesta var medelålders eller äldre, visar preliminär statistik från Svenska Livräddningssällskapet.
Däremot grep sjöpolisen fler för fylleri, en vanlig orsak till olyckor på sjön. Under juli togs 15 personer för sjöfylleri, de flesta äldre män, samtliga med över en promille alkohol i blodet – dvs. över den gräns för grovt brott som började gälla förste juli.
– Det är oroande att folk överlag är fullare nu än tidigare. När snittet är så högt bland dem vi kommer på då undrar man ju över mörkertalet. Vi vet ännu inte om det är en trend, eller en tillfällighet, säger chefen för sjöpolisen Göran Myrman till Göteborgs Posten.
Motsvarande period förra året grep sjöpolisen fem personer, men fyllerigraden var mer varierande. Sjöpolisen tror inte att den skärpta sjöfyllerilagen påverkat båtägarnas dryckesvanor. Många menar att även en gräns för ”normalbrottet” fylleri borde införas. Något som regeringen undersöker.
Men trots nya straffskärpningen kan inte sjöpolisen stoppa någon rutinmässigt och begära utandningsprov, utan det krävs först att någon sett båten framföras på ett ryckigt ojämnt sätt.
Flera onyktra båtförare försöker dölja det genom att åka med släckta lanternor. Något som är förbjudet efter mörkrets inbrott. Sjöpolisen ska nu skärpa kontrollen och bötfälla om lanternor saknas eller ej är tända i mörker.

Etiketter:

Annonser