Metadonutdelning planeras i Helsingborg

1999-08-16 /15:25 (DrugNews/SL)
HELSINGBORG Metadonbehandling av heroinmissbrukare planeras i Helsingborg. Redan i höst kan ett 40-tal patienter – senare ännu fler – erbjudas ersättningsmedlet i den nya nordvästskånska filialen till psykiatriska kliniken i Lund, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Bakgrund till önskemålen om en utdelning av metadon även i Helsingborg är att 40 procent av patienterna i Lund kommer därifrån och att köerna idag är långa och intagningsstopp gäller för nya patienter. Och påfrestningarna kan bli stora under resorna för Helsingborgspatienterna idag:
– Det är bräckliga personer det handlar om och på vägen ska de passera både Knutpunkten i Helsingborg och stationen i Lund, som båda har mycket knarkhandel. Med ett metadonprogram i Helsingborg slipper de det risktagandet, säger Ola Thulin, överläkare för metadonprogrammet i Lund, till Helsingborgs Dagblad.
Socialstyrelsen har ännu inte godkänt utökningen av en självständig avdelning i Helsingborg, men förra tisdagen träffades representanter från psykiatriska klinikerna i Helsingborg och Lund för att diskutera de praktiska lösningarna. Och verksamheten är redan budgeterad från 1 september.

Metadonbehandling av narkomaner är kontroversiell och är idag endast tillåten i Stockholm, Uppsala, Lund och Malmö. I januari 1998 deltog sammanlagt 518 patienter i metadonprogrammen i Sverige.
För heroinister som misslyckats med andra behandlingar kan metadon, som dämpar heroinsuget, möjliggöra ett lugnare liv, utan kriminalitet och prostitution. Preparatet, som är ett slags narkotika utan euforiserande effekt, intas under kontrollerade former och drogtester görs regelbundet av patienten.
Men många anser att behandlingen är dyr och ineffektiv. För över 80 procent av patienterna blir metadonbehandlingen livslång.

Etiketter:

Annonser