Var sjunde hemlös sover ute visar ny rapport

1999-08-30 14:15 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Omkring 1 200 personer är uteliggare eller bor på härbärge i Sverige, enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjort och som presenterades vid en konferens i Stockholm på måndagen.

Det är några fler än vid den förra räkningen 1993 då man fann 1 045 personer.
Men om ökningen är reell är osäkert eftersom Socialstyrelsen vid den nya mätningen använt fler rapportörer, bland annat psykiatriska kliniker och mobila team som rapporterat att de känner till ungefär 800 uteliggare och härbärgesboende.
Sammanlagt uppskattar Socialstyrelsen att det finns 8 400 hemlösa i landet. Det är något färre än Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) som beräknar gruppen hemlösa till cirka 10 000. Socialstyrelsen tror att ESO-gruppen även inräknat personer som bor på institutioner.
Av Socialstyrelsens kartläggning framgår att de hemlösa är en utsatt grupp människor. 70 procent har missbruksproblem och en tredjedel har psykiska problem som kräver behandling. Hälften av dem lever på socialbidrag, en fjärdedel på sjukbidrag eller pension. Endast tre procent har förvärvsinkomst. 20 procent av dem har varit hemlösa minst fyra år och 500 personer har varit utan fast bostad i minst tio år.
”En tredjedel har barn under 18 år. Det väcker frågor kring uppväxtvillkoren för dessa barn”, säger Erika Borgny på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Även om mycket trots allt görs för gruppen hemlösa – exempelvis har 70 procent kontakt med en socialsekreterare – så sker insatserna från exempelvis socialtjänsten, sjukvården, kriminalvården och frivilligorganisationerna ofta utan samsyn och samarbete.
Socialstyrelsen hoppas att kartläggningen nu ska kunna användas som utgångspunkt för lokala analyser, kunskapsbyggande och samverkan.

Läs mer i DrugNews om ESO-gruppens kartläggning och förslag till åtgärder för hemlösa.

Etiketter:

Annonser