Sture Korpi:”Hammargården – en väckarklocka”

1999-12-06 /17:15 (DrugNews) SL
STOCKHOLM SVT-programmet Striptease avslöjande om oegentligheter inom vården av tvångsomhändertagna ungdomar uppmärksammas på 9 sidor i tidningen Sistone, som utges av Statens institutionsstyrelse, SiS. Bland annat påstods att flera aktivt kriminella har arbetat som assistenter på det statliga behandlingshemmet Hammargården, och att vården inom SiS är undermålig, dokumentationen bristfällig och resultaten tveksamma.
”Om vi ser på det kritiska programmet som en väckarklocka – sådana är ju i allmänhet rätt outhärdliga att höra – så kan kanske något positivt komma ut av det vi varit med om. Det är viktigt för SiS och för de ungdomar vi får förtroendet att hjälpa vidare i livet”, skriver generaldirektör Sture Korpi i nya numret av Sistone.
En av de utpekade dömda anställda – en 34-årig avdelningsföreståndare – träder fram och berättar om hur han misshandlat en tidigare flickvän och dömts för skadegörelse, nu känner sig uthängd och tycker att Striptease reportage slår fel och blir lösryckt ur sitt sammanhang.

Efter TV-programmet stoppades nyintagningen av ungdomar till Hammargården. De kommuner som hade ungdomar på hemmet erbjöds att flytta dem till andra institutioner, men ingen uppges ha gjort det.
En internutredning tillsattes också som presenteras nästa vecka, den 15 december. Utredaren Marie Johannesson, till vardags tillsynsjurist på Socialstyrelsen, har jämfört hur tvångsmedel och dokumentation används på Hammargården med tre andra institutioner. Hon ska även granska anställningsrutiner, personalärenden och anställdas bakgrund.
SiS har begärt hos regeringen att i framtiden få göra utdrag ur bland annat polisregistret vid anställningar för att kunna kontrollera sökandes eventuella kriminella bakgrund.
SiS har cirka 4 000 anställda, varav uppåt 1 500 har tillfälliga kontrakt.

Läs mer om Hammargården och SiS i DrugNews.

Etiketter:

Annonser