Hammargården: nu skärps tillsyn av ungdomshem

1999-12-15 /19:52 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Statens institutionsstyrelse, SiS, skärper tillsynen av sina ungdomshem efter SVT Striptease avslöjande om att kriminellt belastade personer arbetat som vårdassistenter på Hammargården utanför Stockholm. På onsdagen presenterades en internutredning av verksamheten vid behandlingshemmet gjord av utredaren Marie Johannesson – och som bekräftar bristerna.
Tungt kriminella har varit anställda där, ungdomar har hållits isolerade mer än på andra institutioner och det har saknats tydliga verksamhetsidéer och mål. Däremot har påstående om övervåld och att flickor utnyttjats i pornografiska syften inte kunnat klarläggas.
Redan 1996 upptäcktes vid en revision att det fanns allvarliga brister i de administrativa rutinerna på Hammargården där 22 ungdomar med psykosociala problem, missbruk och kriminalitet vårdas. Bland annat var journalföringen dålig och behandlingsplaner saknades ofta – dokumentationer som är nödvändiga för att kunna mäta och kontrollera behandlingsresultat.
Ändå gjordes ingen uppföljning senare av huvudkontoret för att undersöka om bristerna åtgärdats.

Som ett resultat av internutredningens rapport ska nu ska Hammargården omorganiseras och ledningen på institutionen tillfälligt förstärkas.
Samtidigt sker en uppstramning av kontrollen vid nyrekryteringar inom hela SiS som dessutom har begärt hos regeringen att i framtiden få göra utdrag ur polisregistret för att kontrollera sökandes bakgrund – men ännu ej fått svar. Dessutom ska en särskild stab med egen personal bildas för att sköta tillsynen av myndighetens 50-tal behandlingshem för ungdomar och vuxna i landet som ofta vårdas under tvång (med sk LVU, LVM och Sluten ungdomsvård).
Generaldirektör Sture Korpi på SiS tror inte att tvångsvården har förlorat i trovärdighet efter det inträffade.
”Vi har fortfarande ungdomar i kö till oss. Visst har Hammargården blivit en väckarklockan för oss. Det har inte varit bra att kriminella utan vår vetskap arbetat där, men samtidigt hoppas jag att det kommer något positivt ut av det hela. Två dömda personer arbetar kvar på Hammargården, men vi bedömer dem som lämpliga”, säger Sture Korpi till DrugNews.
Hur har ungdomarna påverkats av bristerna på Hammargården?
”Inget tyder på att de har tagit skada och vården har nog varit ganska bra ändå faktisk. Vi gick ut till socialtjänsten i 21 kommuner och erbjöd dem byta hem, men ingen nappade på det”.

Läs mer om Hammargården och statens ungdomshems i DrugNews.

Etiketter:

Annonser