Winberg kritiserar EU:s tobakspolitik

STOCKHOLM Sverige var kritisk till fortsatt ekonomiskt stöd i EU för tobaksodling på över åtta miljarder kronor per år då sektorn reformerades 1998. Men efter löfte om att avsätta 2 procent av stödet för information och forskning om tobakens skadeverkningar – en dubblering jämfört med tidigare – gav de svenska förhandlarna med sig.
Nu visar det sig att unionens tobaksfond inte använt de avsatta medlen. Det skylls bland annat på från EU-kommissionen att detaljerade regler inte hunnit utarbetats.

Jordbruksminister Margareta Winberg kräver nu i ett brev till ansvarige EU-kommissionären Franz Fischer att de pengar som EU avsatt för att information verkligen används.
”För mig är det helt absurt att tobak ska få stöd som ett livsmedel när vi vet vilka skador som tobaken för med sig. Vilken annan drog skulle få stöd för att produceras inom EU? Men när EU nu valt den linjen så är det ännu viktigare att pengar som avsatts verkligen kan användas för att motverka tobakens skador”, säger Margareta Winberg i ett pressmeddelande.

Det bör påpekas att EU delar ut jordbruksstöd även för hampa- och vinodling.

Etiketter:

Annonser