RÅGSVED TAR STRID MOT NARKOTIKATERRORN

1999-12-16 19:52 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
RÅGSVED Rågsveds invånare har fått nog av störningar, hot och terror från missbrukare och kriminella. På ett stormöte i tisdags ställde de politiker, polis, bostadsbolag och socialtjänst mot väggen och utlovades en handlingsplan mot narkotikaproblemen.

Narkotikabrottsligheten och terrorn mot invånarna istockholmsförorterna Rågsved, Hagsätra och Bandhagen har ökat under1990-talet. De som kan flyttar härifrån, medan invandrare hänvisas till delediga bostäderna.
Polisen i stadsdelen Vantör känner idag till ett hundratal sk kvartar,missbrukartillhåll – många med svenskar som har gamla band till området.
”Här ute finns hela narkotikakedjan med storgrossister, leverantörer ochgatuförsäljare. Det finns främst hasch och amfetamin, men numer också heroinoch nya preparat jag inte kan stava till”, sade polisens representantLennart Karlsson på mötet i Folkhets hus som anordnats av Medborgare i Vantöroch Riksförbundet narkotikafritt samhälles stockholmsförening.
Området har högst andel hemlösa i hela Stockholm och socialtjänstensresurser har skurits ner.
”Det är vårt huvudansvar att ge vård, men samtidigt har vi små möjligheteratt bedriva uppsökande verksamhet. Och vi kan inte ge folk hjälp som inte villha det ”, sade Inger Outzen, chef för socialtjänstens missbrukstillsyn iområdet.
De omkring 80 mötesdeltagarna gav vittnesmål om otrygghet, trakasserier och stölderi affärer och bostäder. Om hur källare och vindkontor blivit sängplats förmissbrukare och hemlösa; hur drogpåverkade personer kör runt i oregistreradebilar trots att polisen är informerad; hur problem flyttas runt från hus tillhus. Om hur droger säljs vid tunnelbanan, skolan och i bostäder.

”En förlorad generation”

”Största hotet är att många ungdomar missbrukar härute. Tillgången pådroger är stor och en generation riskerar att gå förlorad, samtidigt kan vimed våra begränsad resurser bara skrapa på toppen av isberget”, sadepolismannen.
Han fick efter debatten ta emot en polisanmälan från en hyresgäst som hadeangripits med kniv av en missbrukare när han delade ut flygblad inför kvällensmöte.
De inbjudna politikerna från stadsdelsnämnden – märkbart tagna avproblemens omfattning – lovade att väcka frågan om ett narkotikapolitiskthandlingsprogram.
”Det är olustigt att vi som bor här ska behöva bo så här otryggt, mendet är också ovärdigt att våra missbrukare och hemlösa ska behöva ha det såhär”, sade vänsterpartisten Rosa Lundmark, suppleant i stadsdelsnämnen,som efterlyser bättre samordning och ska föreslå en kartläggning avproblemen.
Hennes moderate kollega Bengt Eriksson berättade att möte med bostadsföretagenär planerat och att ungdomar från Lugna gatan-projektet är inbjudna tillskolan och fritidsgården och att patrullera i tunnelbanan. Stockholmshemsrepresentant berättade att alla lås ska bytas i husen längs Askersundsgatan,det bostadsområdet där problemen mest uppmärksammats – bland annat av DrugNews.

Främmande ockupation

Debattledaren, författaren Anders Sundelin, jämförde situationen påAskersundsgatan med ”en främmande ockupation”. Där har enmissbrukande hyresgäst och hans gäster i flera år stört, hotat och bestulitsina grannar. Samtidigt har narkotikaförsäljning pågått i hans bostad.
Hyresvärden Stockholmshem sade efter flera klagomål upp mannen och hyresnämndengav klartecken till vräkning eftersom han både slarvat med hyresbetalningaroch utsatt grannar för obehag. Mannen lyckades dock förhala flytten genom överklagningar,nya förhandlingar och förlikning. Väktare har patrullerat huset under desenaste månaderna.
Först idag, torsdag – 2,5 år efter att grannarna började agera och ett årefter att Stockholmshem tog sig an frågan – kunde kronofogden verkställa vräkningen,frakta bort bohaget och byta lås. Mannen uppges tillfälligt ha flyttat tillsin far.
”Men jag tar inte ut någon glädje i förskott, vis av tidigareerfarenhet. Vi hyresgäster kräver att väktarna stannar kvar påAskersundsgatan där fler missbrukare finns kvar som stör och polisiäraresurserna inte anses räcka för att skydda oss”, säger hyresgästernastalesman Carlos Masis till DrugNews.
Han går nu runt med en namnlista för kraven och har Hyresgästföreningens stöd.
”Carlos och hans grannar har visat stort civilkurage. Det är inte normaltvår sak att stödja vräkning av hyresgäster, men det finns en gräns för hurstor social värnplikt grannar ska behöva göra. De har kommit i kläm för attkommunen inte lyckats erbjuda vård, för att polisen inte upprätthållitordningen och för att bostadsbolaget har agerat långsamt”, säger P-OBogren, ombudsman på Hyresgästföreningen i Stockholms län, till DrugNews.

Etiketter:

Annonser