Våldsbrott kopplas till Rohypnol – krav på förbud

2000-01-12 /15:50 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Missbruk av ämnet flunitrazepam som bland annat finns i sömnmedlet Rohypnol misstänks ligga bakom flera våldbrott. En tredjedel av 60 unga män som gått genom rättpsykiatrisk undersökning för våldsbrott 1997-1998 missbrukade preparatet, visar en studie vid Karolinska institutet.

Flera kriminella stärker sig med Rohypnol före planerade brott och ungdomar blandar medlet med alkohol för att nå kraftigare rus, (se mer i DrugNews).
”Brottslingar blir av med alla mänskliga känslor som empati och känner sig iskalla”, säger Anna Dåderman, forskare i rättspsykiatri vid institutet, till Svenska Dagbladet, som nu vill att flunitrazepam totalförbjuds.
Även tunga instanser som Rättsmedicinalverket och Socialstyrelsen har krävt att läkemedel där ämnet ingår avregistreras och beläggs med försäljningsförbjuds. I USA och Kanada är det redan förbjudet.

Men Läkemedelsverket menar att flunitrazepam inte kan förbjudas nationellt, utan endast efter direktiv på EU-nivå. Läkemedlen uppfyller vid normal användning krav på säkerhet och effektivitet.
”Däremot ska vi på måndag överväga en uppgraderad narkotikaklassning av flunitrazepam, vilket innebär hårdare straffsatser och att tull och polis får större befogenheter att bekämpa smuggling. Dessutom skärps läkarnas förskrivningsregler”, säger Thomas Lönngren, biträdande generaldirektör på Läkemedelsverket, till DrugNews.
En flyttning av flunitrazepam från dagens klass 4 till klass 2 i narkotikaförteckningarna, där exempelvis morfin placerats, möter dock motstånd från läkemedelsföretaget La Roche som tillverkar storsäljaren Rohypnol.

Etiketter:

Annonser