”Lyckat test med nytt medel mot heroinmissbruk”

2000-01-25 /15:45 (uppdat 17:35) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Lyckade försök har gjorts med ett nytt preparat mot heroinberoende av Beroendecentrum Syd vid Mariakliniken i Stockholm. Fem grava heroinister har efter tre månaders behandling med medlet buprenorfin (subutex) alla blivit drogfria. Nu ska studien utvidgas till 32 missbrukare.

”Behandlingsmetoden innebär en ljusning för denna patientgrupp som har mycket hög överdödlighet på grund av överdoser. De har tidigare inte haft tillgång till någon annan medicinsk behandling”, säger Markus Heilig, chefsöverläkare på Beroendecentrum Syd vid Huddinge sjukhus, till TT.

Buprenorfin – en slags syntetisk opiat – har nyligen godkänts av Läkemedelsverket, men är känt sedan tidigare som smärtstillande. Medlet uppges vara mindre beroendeframkallande och ge mindre abstinensbesvär, rus och avtrubbning än ersättningsmedlet metadon. Vid samtidigt heroinintag uteblir ruseffekten och patienten blir bara illamående.
För flera heroinister har räddningen hittills varit att få delta i ett metadonprogram. Men även om platserna nyligen utökades till maximalt 800 patienter i landet så är köerna långa och endast avsedda för heroinister med flera års missbruk och som prövat andra behandlingsformer. Metadonbehandling är dessutom en dyr vårdform och blir för de flesta patienter livslång.
Enligt Stefan Borg, chef för metadonprogrammet i Stockholm, har buprenorfin även testats kliniskt vid missbruksbehandling ibland annat USA, Australien och Frankrike.
”Preparatet är ett intressant alternativ och komplement till metadon, men dokumentationen är inte ännu så välgrundad för att säga att man blir drogfri på kort tid. Dessutom förekommer missbruksproblem även med buprenorfin”, säger Stefan Borg till DrugNews.

Läs mer i DrugNews.

Etiketter:

Annonser