Engqvist bryter tystnaden!

(DrugNews/SL)
STOCKHOLM Socialminister Lars Engqvist tvingades efter ett och ett halvt år nyligen bryta sin tystnad om narkotikafrågan. Hans och regeringens syn och påstådda inaktivitet har blivit alltmer uppmärksammad i medierna.

I en uppenbart indignerad replik i Sveriges Radios Klarspråk den 22 mars (och Svenska Dagbladet dagen därpå) sade Engqvist sig verka för en restriktiv narkotikapolitik både nationellt och i Europa. Ministern vill utveckla missbrukarvården och ge polisen goda förutsättningar för att motarbeta narkotikan.

”Det är dags för en skärpt narkotikapolitik, både vad gäller mål och medel. När narkotikakommissionen i höst lägger fram sitt betänkande kommer det att finnas ett bra underlag för att gå vidare och forma en nationell handlingsplan mot narkotika som innebär en tydlig narkotikapolitik. Målet är ett narkotikafritt samhälle”, sade Engqvist.

Det låter ju lovande. Även om bortförklaringen att det ”jag /hittills/ har sagt tyvärr inte skapat någon större uppmärksammat i massmedia” klingar illa. Det var ju just ansvarige ministerns tystnad som blev allt mer märklig. Inte minst hans upprepade vägran att ställa upp på intervjuer – eller ens besvara epostade frågor – bland annat för tidskriften Narkotikafrågan.

Nåväl. Nu är det bara att gå från ord till handling. Exempelvis föra upp narkotikafrågan på EU-agendan inför det svenska ordförandeskapet första halvåret 2001.


DrugNews publicerar socialministerns replikinlägg i radions Klarspråk och SvD:

”Jag vill skärpa narkotikapolitiken”
”I olika debattinlägg – //.bland annat i Klarspråk och på SvD:s debattsida Brännpunkt/DrugNews not//.– har det framförts kritik mot mig för att jag är tyst i den narkotikapolitiska debatten. Det är sant bara i ett avseende, nämligen att det jag sagt tyvärr inte skapat någon större uppmärksamhet i massmedier. Därför finns det tydligen de som svävar i tvivelsmål om det verkligen är så att jag står för en restriktiv narkotikapolitik. Låt mig därför göra det alldeles klart att jag verkar för en restriktiv narkotikapolitik både nationellt och i Europa.

Så länge det finns någon som använder narkotika kommer jag envist att arbeta för att få bort bruket. Det finns ingen acceptabel nivå på antalet människor som hamnar i drogträsket. Varje människa som räddas är en vinst för samhällsgemenskapen.

Kampen mot narkotikan ska föras på flera fronter. På Europanivån ska vi arbeta för att de andra EU-länderna tar till sig vårt synsätt och att vår narkotikapolitik kan tjäna som föredöme för andra EU-länder. Nationellt har vi en lagstiftning, som slår fast att det är förbjudet att sälja, inneha och bruka narkotika. Polisen måste ges goda förutsättningar att arbeta aktivt mot narkotikan och se till att lagarna följs. Vi följer aktivt utvecklingen av nya droger och narkotikaklassar dem så snart det är möjligt.

Regeringen har tillsatt en nationell ledningsgrupp, som har till uppgift att leda arbetet mot alkoholmissbuk och bruket av narkotika. Informationsinsatser görs via Folkhälsoinstitutet och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Vi ska ha en väl utvecklad missbrukarvård, som kan göra att många i drogträsket kan komma tillbaka till ett nytt liv.

I grunden har narkotikabruket sociala orsaker. Det går inte att skapa ett narkotikafritt samhälle om vi inte undanröjer de sociala orsakerna till att drogerna breder ut sig. Därför ska kampen mot knarket föras över hela det politiska fältet. Att förändra livet för de mest utsatta och de sämst ställda ska vara utgångspunkten för våra politiska insatser.

Det är dags för en skärpt narkotikapolitik både vad gäller mål och medel. När Narkotikakommissionen i höst lägger fram sitt betänkande kommer det att finnas ett bra underlag för att gå vidare och forma en nationell handlingsplan mot narkotika. Målet är ett narkotikafritt samhälle.”

Lars Engqvist, Socialminister

Etiketter:

Annonser