Regeringen vill låta polisen använda buggning

2000-04-06 (uppdat 22:01) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Regeringen beslutade som väntat på torsdagen att låta lagrådet se över ett remissförslag om att polisen ska få använda hemlig avlyssning vid misstanke om allvarliga brott som kan ge minst fyra års fängelse eller grova narkotikabrott. Lagen är tänkt bli tidsbegränsad mellan 1 april 2001 till och med 2004. För att stärka allmänhetens rättssäkerhet föreslås samtidigt att ett system med offentliga ombud införs i sådana ärenden.
Hemlig avlyssning eller inspelning av samtal ska dock inte få göras i lokaler eller av personer som omfattas av tystnadsplikt, exempelvis präster, advokater, läkare och journalister.Bandupptagningar som visar sig inte beröra polisutredningen ska omedelbart förstöras, enlig förslaget.Får då oskyldiga veta att de har utsatts för avlyssning?”Nej, det får de inte”, svarade justitieminister Laila Freivalds i Sveriges Radio Eko.

Regeringens samarbetspartners miljöpartiet och vänstern stöder inte regeringens buggningsförslag. Inte heller moderaterna som menar att fler poliser är bästa vapnet mot brottslighet. Däremot stöder folkpartiet förslaget.

Etiketter:

Annonser