Borlängeolyckan:Skärpt drogkontroll av lokförare ska införas

2000-04-13 09:25 (DrugNews/SL)
BORLÄNGE Järnvägsinspektionen vill skärpa regler för hälso- och drogtester. Ett förslag om hårdare föreskrifter för kontroll av eventuella missbruksproblem bland lokförare kan föras in i Banverkets författningssamling redan till sommaren, enligt Svenska Dagbladet.
Sådana bestämmelser skulle bli tvingande oavsett vad arbetsmarknadens partner tycker. Och olyckor liknande den med gaståget i Borlänge förra helgen skulle ha större möjlighet att undvikas, menar Staffan Bohlin, överläkare och medicinskt sakkunnig vid Järnvägsinspektionen.

”Beroende eller missbruk av alkohol och läkemedel som bedöms kunna påverka trafiksäkerheten samt bruk av narkotika får inte förekomma. Verksamhetsutövaren skall ombesörja att de kontroller utförs som är nödvändiga för att säkerställa att kravet uppfylla”, står det i förslaget.
Järnvägsinspektionen ville redan ha infört de hårdare kraven redan från årsskiftet, men anpassning till övriga Nordens och EU:s regler har fördröjt processen.

Det är nu klarlagt att lokföraren av olyckståget hade alkohol i blodet och även körde för fort. Han körde minst 70 km/timmen in i växeln som bara klarar 40 km/timmen. De tre sista milen före Borlänge hade även automatbromssystemet slagit till tre gånger, en av gångerna bromsades tåget så mycket att det stod helt stilla. Ändå fortsatte föraren.Arbetet med att tömma de omkullvälta vagnarna i centrala Borlänge beräknas ta några dagar till. Omkring 600 personer har evakuerats under tiden från sina hem.

Etiketter:

Annonser