Ökat våld efter lördagsöppna Systembutiker

2000-04-15 /18:50 (uppdat 2000-04-16) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM/CORK Antalet anmälda misshandsfall – särskilt mot kvinnor – har ökat sedan Systembolaget på prov har lördagsöppet i sex län. Allt fler har också lagt om alkoholinköpen till just lördagar och totalförsäljningen har ökat.

Det visar en sammanställning som tidningen Expressen gjort. Sammanlagt hade antalet polisanmälningar om misshandel ökat med 329 under februari och mars jämfört med samma period ifjol. Kvinnomisshandelsfallen var 209 i de sex länen.
Våldsökningen är tydligast i Västernorrland, Norrbotten, Stockholm (i februari ökade den med 235 fall till 1 308 anmälningar) och Skåne. I Jämtland har antalet misshandelsfall minskat, medan Västerbotten hade en ökning i februari, men en nedgång i mars.

Siffrorna är intressanta, anser IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson som tycker att de indikerar ett klart samband mellan lättillgänglig sprit och alkoholrelaterat våld, inte minst i hemmen. Han är mycket kritisk till försöket med lördagsöppet.
”Avbryt försöket! Regeringen bör ta initiativ till att avbryta efter de ökade antalet anmälningarna. Det fanns inga starka krav från allmänheten att inleda försöket, utan handlade bara om politisk oppurtunism. Vi kan inte acceptera sådana experiment med levande människor”, dundrar nykterhets-basen som befinner sig i irländska Cork när DrugNews når honom.

Om tendensen håller i sig kan det få dramatiska konsekvenser”, säger alkoholforskaren Eckart Kühlhorn till Expressen, men menar att det är lite tidigt att dra vetenskapliga slutsatser.
Enligt Kühlhorn är det en liten grupp människor som står för en stor del av våldet, både inomhus och utomhus. Dessa har genom försöket med lördagsöppet fått ytterligare en dag att ”tanka” alkohol istället för att tänka efter och ge anhöriga ett andningsuppehåll.
Försöket med öppet på lördagar och vardagskvällar omfattar 172 butiker i de sex länen och ska pågå under ett år. Därefter ska en studie sammanfattas – bland annat om våldsutvecklingen – innan beslut om förlängt öppethållande i hela landet ska prövas.

Tre minuter före stängning trängdes på elfte lördagsöppna dagen många i entrén till Systembutiken vid Odenplan i Stockholm. Sedan låste butikschef obönhörligt automaten för nummerlappar.
”Vi har minskat försäljningen på torsdagar och fredagar. Folk handlar istället alltmer på lördagarna”, sade butikschefen Leif Ström till DrugNews och tillade att han ännu inte har behövt nyanställa, utan har omdisponerat personalens arbetstider.

Etiketter:

Annonser