Svensk polis tvingades fly från Christiania

2000-04-20 /17:59 (DrugNews/SL)
KÖPENHAMN Några svenska civilklädda poliser blev förra helgen bortjagade från fristaden Christiania i Köpenhamn. Uppretade haschförsäljare och christianiter tyckte illa om polisernas närvaro och närgångna frågor om den öppna narkotikaförsäljningen i området, berättat danska tidningen B.T.
I samband med Svenska narkotikapolisföreningens konferens i den danska huvudstaden (som samlade 600 deltagare från rättsväsendet och fick lyssna på bland andra justitieminister Laila Freivalds) hade en grupp svenska poliser bestämt sig för att göra ett oplanerat studiebesök i det omtvistade gamla kasernområdet. De omringades av invånare och langare som ville veta om besökarna var poliser. När de fick det bekräftat jagades gruppen iväg med stenar och matrester. Några blev av med polislegitimationerna under tumultet.

De svenska poliserna anmälde själva händelsen senare för dansk polis som betecknade kollegornas uppträde som ”väldigt, väldigt osmart”.Narkotikapolisföreningens ordförande Sven Ahlbin – som arbetar vid länskriminalen i Göteborg – beklagar det inträffade.
”Om de nu som åkte till Christiania har en viss uppfattning om stället så kan de ha det. Men vi är ju gäster i Danmark och ska inte uppträda på ett sätt som ger den danska polisen problem”, sade Ahlbin efteråt och underströk att besöket inte var en del av konferens program.

När DrugNews besöker Christiania ett par kvällar senare är cannabishandeln – som uppges omsätta omkring en miljon kronor per dag – i full gång vid ett 20-tal stånd kring Pusher Street.

Etiketter:

Annonser