Försök sälja snus utomlands

2000-05-11 /22:19 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM/BRYSSEL Swedish Match hoppas få tillstånd att sälja sitt snus även utanför Sverige. Men alla EU-regeringar ställer sig avvisande varför tobaksföretaget nu hoppas på EU-parlamentet.

Svenskt snus fick dispens att säljas inom landets gränser vid EU-inträdet 1995. Men EU har beslutat ändra den strängare varningstexten ”Orsakar cancer” till en allmännare, typ ”Denna tobaksprodukt kan skada din hälsa”. Detta sedan flera vetenskapliga studier ej kunnat slå fast ett entydigt samband mellan snusande och cancer – som DrugNews avslöjade i höstas.
Men ingen av EU:s regeringar, inklusive Sverige, är intresserade av att underlätta exportmöjligheterna för snus som har andra skadeverkningar på hälsan.
EU-parlamentets hälso- och miljöutskott har dock i förslag till ny definition av vad som är snus undantagit tobaksvaror som inte har hög hälsorisk. Något som nu Swedish Match sätter sitt hopp till.
”På basis av vetenskapliga studier bedömer vi att det med den här skrivningen är möjligt att få försäljningsförbudet hävt”, säger Lennart Sundén. vd på Swedish Match, till TT.
Även i parlamentets utskott för rättsliga och inrikes frågor – som har en omröstning den 17 maj – förbereds en rapport som ifrågasätter om försäljningsförbudet har juridiskt stöd. Oavsett hur parlamentet ställer sig till Swedish Match vädjan kan dock denna rapport bli bränsle för tobaksföretaget i en eventuell framtida tvist i EU-domstolen.<

Etiketter:

Annonser