Tobaksförsäljare struntar i lagen

2000-05-15 /12:09 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Drygt åtta av tio rökande elever i årskurs 9 köper själva sina cigaretter trots att det sedan 1997 är förbjudet att sälja tobak till ungdomar under 18 år.

1997 och 1998 var det 60 procent av de rökande eleverna som handlade tobak själva. Det framgår av senaste drogvaneundersökningen från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning baserad på enkäter gjorda 1999.
Och tobakslagen följs inte bättre i år heller. Aftonbladet lät nyligen sju 16-åringar försöka köpa cigaretter och snus på 31 mat-, spel-, godis- och tobaksbutiker i centrala Stockholm. Endast i sju av butikerna nekades ungdomarna, några gånger med hänvisning till att de var olagligt. En säljare uppgav att han säljer tobak till vem som helst bara man stoppar undan asken snabbt om man är under 18 år.Både stora matkedjor (som Konsum och Hemköp) och små kvartersbutiker var dåliga att följa tobakslagen.

Andelen rökare – både bland ungdomar och vuxna – har minskat kraftigt de senaste decennierna. Bland ungdomar är det flickor som röker mest. 14 procent av flickorna i klass nio uppgav i CAN:s enkät fjol att de rökte dagligen, jämfört med sju procent av pojkarna. Inräknat då-och-då-rökarna (de som röker nästan varje dag, vid veckoslut och på fester) var ifjol rökarna 36 procent bland flickorna och 30 procent bland pojkarna. 16 procent av pojkarna både snusade och rökte, medan åtta procent bara snusade. För snusande flickorna var motsvarande siffror tre procent respektive noll.Bland eleverna i årskurs sex uppgav tre procent av pojkarna och fem procent av flickorna att de rökte.

CAN:s rapport med alla tabeller finns att hämta som pdf-filer här.

Etiketter:

Annonser