Svenskar dricker mer oregistrerad alkohol

2000-05-15 /18:54 (uppdat 22:59) (DrugNews) av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM Svenskarna dricker allt mer oregistrerad alkohol vars andel ökade från 5 procent till 27 procent åren 1989–1997. Samtidigt har försäljningen av skattad alkohol i landet minskat så att totalkonsumtionen nästan är oförändrad.
Men i de tre sydlänen Blekinge, Skåne och Halland har såväl konsumtion som alkoholrelaterad dödlighet ökat under perioden. Orsaken anges vara ökad gränshandel och spritsmuggling.

Det framgår av en ny forskarrapport om alkoholkonsumtion och mörkertal som gjorts vid Stockholms universitet under ledning av professor Eckart Kühlhorn. Projektet har finansierats av Folkhälsoinstitutet, Bryggareföreningen, Systembolaget och Vin&Sprit.
”Det är uppenbart att man inte kan lita till den officiella alkoholstatistiken, utan måste väga in oregistrerad konsumtion”, säger Eckart Kühlhorn i en kommentar till DrugNews.
Nästan hälften (48 procent) av den sprit som dracks 1997 var oregistrerad, dvs har inte köps på Systembolaget, krogar eller i livsmedelsaffärer. En tredjedel av all sprit menar forskargruppen var svartsprit. Undersökningen har försökt väga in storkonsumenter av alkohol, en svårfångad grupp som sällan inräknas, men ändå som står för en stor del av hembränt och smuggelspritkonsumtionen.

Att allt fler dricker oregistrerad alkohol i Sydsverige framkom även nyligen i en annan rapport från Centrum för socialvetenskaplig alkohol och drogforskning. Totalförsäljningen på Systembolaget minskade under 1990-talet med 25 procent i Halland, Blekinge och Skåne, och spritförsäljningen minskade med 40 procent. 46 procent av ungdomarna och 28 procent av de vuxna i Skåne och Halland har druckit illegalt tillverkad eller smugglad sprit.

Rapporterna kommer att bli bränsle i debatten om svensk alkoholskatt, de redan beslutade höjda införselkvoterna på öl och vin i sommar och gränshandeln vid Öresundsbron. Det kommer att bli omtumlande år fram till 2004 när svenska införselundantaget för alkohol stegvis avvecklas till samma regler inom hela unionen.
”Högre totalkonsumtion med ökade alkoholskador är ett pris för EU-medlemskapet. Det gäller därför att ha en ordnad reträtt från den gamla alkoholpolitiken för att begränsa skadorna. Man kan tänka sig att först sänka vinskatten, sedan ölskatten något, men vänta så länge som möjligt med en spritsänkning som har störst hälsorisk och är svårast att konkurrera med smugglare om”, säger Eckart Kühlhorn som tillsammans med andra forskare ska mäta avvecklingens effekter åt regeringen.
Läs mer i DrugNews.

Etiketter:

Annonser