Storrökare kräver skadestånd av staten

2000-05-16 /13:59 (DrugNews/SL)
Svenska staten krävs på skadestånd av en 53-årig kvinna som drabbats av lungcancer. Hon var storrökare 1965-1992 och sjukdomen upptäcktes för tre år sedan. Kvinnan anser att staten brustit i sitt tillsynsansvar över tobaksbranschen och härigenom
orsakat hennes livshotande sjukdom, skriver Dagens Nyheter.
Hon tycker att konsumenter borde upplysts om tobaksberoende och skadeeffekter betydligt tidigare och att dagens varningstexter inte är tillräckliga.

DrugNews-FAKTA: 1950 lades första studien fram om samband mellan tobaksrök och lungcancer. Första statsanslaget för tobaksupplysning i Sverige anslogs 1963, men det var först från 1977 som innehållsdeklaration och hälsovarning på produktomslagen blev obligatorisk.
Det är ovanligt att staten stäms i samband med tobaksmål. I USA har tobaksbolag under senare år dömts att betala höga skadestånd för de sjukvårdskostnader och ohälsa av tobaksrelaterade sjukdomar till patienter, anhöriga och federala delstater. I Sverige har två rökskadade patienter tidigare stämt Swedish Match för marknadsföring och försäljning av skadliga produkter. Men i ena fallet hann kvinnan dö innan Högsta domstolen fällde slutligt avgörande och i andra råddes mannen att dra tillbaka sin stämning eftersom han var så sjuk.

Se mer om USA, tobak och skadestånd i DrugNews1 och DrugNews2.

Etiketter:

Annonser