Barn förskrivs mer lugnande medel

2000-05-16 /18:26 (uppdat 2000-05-17) (DrugNews/SL)
Förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat till barn och ungdomar under hela 1990-talet. Ifjol fick 2 800 personer mellan 5 och 19 år lugnande medel, 600 fler än året före. Detta trots att forskare inte riktigt vet hur de kraftiga preparaten påverkar unga kroppar.
Särskilt anmärkningsvärt är att sömnmedlet Rohypnol fortfarande skrivs ut till unga, anser Socialstyrelsen i en ny kvartalsrapport om läkemedelsanvändningen.
Rohypnol har förbjudits i USA eftersom flera ungdomar använt det i berusningssyfte. Något som också förekommer i Sverige.Den största ökningen av antidepressiva medel har skett bland unga kvinnor. Det finns inga säkra data på att depression ökat bland barn och ungdom i den utsträckning som försäljningen ökat. Däremot finns indikationer på att flera grupper av tonåringar tar kontakt och berättar om psykisk ohälsa. Något som berörda beslutsfattare bör uppfatta som signal på att förebyggande insatser behövs.

De totala läkemedelskostnaderna i landet har ökat med 7,3 procent, jämfört med första kvartalet 1999. Högst var kostnaderna per invånare i Kronobergs län och läst i Örebro.
Bland de 20 kostsammaste läkemedlen finns fyra Prozac-liknande antidepressiva medel med. 1999 introducerades de omdiskuterade medlen Xenical mot övervikt och Viagra mot impotens och har snabbt blivit storsäljare.

Hela läkemedelsrapporten hittas på Socialstyrelsens hemsida.

Etiketter:

Annonser