KGB-bevakad svensk drogkonferens i Vitryssland

2000-05-17 /12:50 (DrugNews/SL)
PINSK/MINSK Idag, onsdag, öppnas ett svenskt konsulat i Vitrysslands huvudstad Minsk och förra helgen anordnade svenska och vitryska folkrörelser en unik konferens om drogförebyggande arbete.

Vitryske presidenten Alexander Lukasjenko försöker ihärdigt begränsa medborgarnas yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och landet bojkottas därför av EU. Men Sverige har valt försöka bredda kontaktytorna med olika vitryska organisationer.

Ett exempel är tvådagarsseminariet förra helgen om drogförebyggande metoder i staden Pinsk i södra Vitryssland. Konferensen var resultat av ett folkrörelsesamarbete mellan Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, och vitryska kulturföreningen Kalegium med finansiellt stöd av Forum Syd.
Lärare, sjukvårdsfolk, socialarbetare, poliser och drogexperter träffades över gränserna för att diskutera hur de växande narkotikaproblemen ska mötas.
Vitryssland har liksom flera andra forna sovjetrepubliker fått stora missbruksproblem och en drogrelaterad hiv-explosion efter Sovjets sammanbrott och även blivit en transitväg för smuggling av cannabis och opiater västerut.

”Det finns stor okunskap i landet – från statsledning till allmänhet – om hur man hanterar missbruksproblem. Vi kan med svenska erfarenheter visa på vikten av folkligt opinionsarbete mot droger, men kanske också bidra med idéer för att bygga upp demokratiska traditioner”, säger Per Johansson, RNS, som beskriver seminariet som lyckat.
Kontakter mellan olika ofta hierarkiskt organiserade myndigheter är ovanliga i flera östländer. Vitryska åsiktspolisen KGB fanns på mötet när det blev klart att representanter för oppositionella grupper skulle närvara.

En liknande unik konferens organiserades med svensk hjälp inom projektet ”Drugbox” i S:t Petersburg i fjol och svenska och ryska föreläsare deltog även i Pinsk.
De över hundra vitryska deltagarna fick varsitt exemplar av ”Drugbox” – en framtagen rysk version av RNS svenska ANT-material Droglådan som används i många skolor.
”Mötet var ett verkligt genombrott för kampen mot droger. Det forskningsbaserade informationsmaterialet kan nu ge oss en grund att gå vidare”, berättar Nadja Avsievich, lärare och aktiv i Kalegium, för DrugNews.
Kvinnodominerade Kalegium har efter en svensk insamling kunnat installera en Internetuppkopplad dator där droginformation på vitryska ska läggas ut. Även en studieresa till Sverige planeras för en grupp vitryssar.

Idag, onsdag, invigs ett svenskt konsulat i Vitrysslands huvudstad Minsk. Honorärkonsul är Lars Karman som sedan 1994 är verkställande direktör för Sandvik/Bahcos sågfabrik i Minsk. Sverige blir därmed första skandinaviska land med en officiell representation i den auktoritära före detta sovjetrepubliken. En manstark svensk delegation kommer och ska vid sidan av möte med regeringsfolk även träffa representanter för den vitryska oppositionen. Representanter för Olof Palmes internationella centrum ska också besöka kulturföreningen Kalegium i Pinsk.

Se mer i DrugNews.

Etiketter:

Annonser