Kungen: -Alkohol och bilkörning hör inte ihop

2000-05-22 /14:49 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM ”Droger, alkohol och bilkörning hör inte ihop”, slog kung Carl Gustaf fast när han öppnade ICADTS internationella trafikkonferens i Stockholm på måndagen.

Kungen delade också ut ett trafiksäkerhetspris till den amerikanske alkoholforskaren Robert Voas från Washington. Priset är till minne av framlidne svensken Erik Widmark, ledande trafikforskare som tidigt insåg drogers fara för trafiksäkerhet.
Sverige och Norge var bland de första länder som på 1940-talet införde gränsvärden för alkohol i trafiken, något som så gott som alla länder senare följt efter. I Sverige kör ändå dagligen 14 400 bil onyktra och var femte som dör i trafiken är alkoholpåverkad.
I USA är 38 procent av alla trafikolyckor alkoholrelaterade och orsakar årligen 16 000 dödsoffer och en miljon trafikskadade. Över 30 amerikanska delstater har 1,0 promille som nedre gränsvärde för rattfylleri, medan Sverige har 0,2 promille.

”Vi har ett gigantiskt problem i USA och alkoholindustrin satsar stora belopp i kampanjer för att stoppa restriktiva lagförslag. Polisen får inte göra stickprov av nykterhet, ej heller ta körkortet direkt om de ertappar en rattfull, utan måste invänta domstolbeslut. Bilen är en frihetssymbol. Det är helt enkelt inte politiskt möjlig än med så låga gränsvärden som de svenska”, berättar 74-årige Robert Voas för DrugNews.
Doktor Voas har i över 30 år arbetat med alkohol och trafikfrågor, bland annat försök med alkolås i bilar. Även om USA släpar efter juridiskt, så har framsteg gjorts senare år som fått ner andelen alkoholdöda från 55 till 38 procent av samtliga dödsolyckor.
”Det innebär att 165 000 människoliv sparats de senaste 16 åren. Att forska och föra ut kunskap till de som arbetar ute på fältet kan alltså rädda liv”, säger Robert Voas.

50-årsjubilerande ICADTS (International Conference on Alcohol, Drugs och Traffic Safety) konferens i Stockholm pågår till fredag och samlar 346 deltagare från 34 länder.

Etiketter:

Annonser