Tullen borde ha stoppat ”privatinförsel”

2000-05-23 /16:39 (DrugNews/SL)
HELSINGBORG Förra veckan uppges åtta personer i flera omgångar fört in 16 000 liter öl och 2 000 liter vin på lastkärror från färjan i Helsingborg, enligt i Nordvästra Skånes Tidningar. Last skulle ha köpts i Tyskland och fraktats i hyrd buss till Danmark.
Enligt tidningen skulle tullpersonal passivt åsett införseln – som kan vara den största privata införseln som har blivit känd – efter att ha fått motiveringen att alkoholen var ämnad för en privat fest.
”Om uppgifterna om sammanlagd mängd stämmer skulle vi ha ingripit och stoppat dem. Det är att betrakta som misstänkt yrkesmässig införsel”, säger Per Corsing, chef för gränskontrollen i Skåne, till DrugNews.

Om resenärer tar med sig tillåten kvot av alkohol över gränsen, men gör flera resor kan tullen ändå stoppa transporten för kontroll eftersom det tyder på omfattande införsel. Svårigheten är, enligt Corsing, att i resandeflödet vid gränsen se att det är samma personer som åker fram och tillbaka.

DRUGNEWS-FAKTA / ALKOHOLINFÖRSEL Det är för närvarande tillåtet att medföra en liter sprit eller tre liter starkvin, fem liter vin och 15 liter öl per inresa i Sverige. Det finns inte längre begränsningar för antal inresor per dygn. Första juli höjs införselkvoterna till 20 liter vin samt 24 liter öl.

Etiketter:

Annonser