Socialministern varnar för jobbpubar

2000-05-24 /11:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Socialministern ska bjuda in arbetsgivare från IT-branschen och andra i den sk nya ekonomin för att diskutera problem med alkohol på arbetsplatserna.

”Det är oroande att de nya IT-företagen etablerar pubar för de anställda. De tror att de skapar en kreativ miljö, men det medför många problem”, sade Lars Engqvist i en riksdagsdebatt på tisdagen.
På allt fler arbetsplatser förvandlas kontoren på fredagseftermiddagar till pubar där anställda och chefer mer otvunget kan umgås över öl eller annan alkohol. Även mitt i veckorna blir det allt vanligare att ta en öl efter jobbet, eller före ett övertidspass.
Socialministern varnar för att en slapp hållning till alkohol breder ut sig, och ser bland annat TV3-såpan Baren som ett uttryck för det (se mer i DrugNews).
Han jämför med situationen på flera byggarbetsplatser och tidningsredaktioner på 60- 70-talen där alkohol blev ett problem.
”Det är inte så att alkohol ska integreras i arbetet och att den betraktas som ett sätt att skapa kreativitet. Istället måste vi upplysa om alkoholens skadeverkningar”, sade Engqvist som oroas överlag över att de alkoholfria alternativen minskar, särskilt för ungdomar.

Icon Medialab har pub varje fredag – ofta med någon aktivitet, typ salskurs – för de anställda i företagets café.
”Det är främst en social grej. De som jobbar här är konsulter som ofta är ute på jobb hela veckorna. Då kan det vara skönt att ha en bas att samlas på ibland. Men självklart ska man vara vaksam så att det inte går till överdrift. Alkohol ska man alltid ta på allvar, särskilt här i det stressade IT-klimatet”, säger Katarina Bergegård, informationsansvarig på Icon Medialab, till Aftonbladet.

Socialminister efterlyser nu en attitydändring i hela det offentliga samhället när det gäller alkohol.
”En skärpning av utskänkningstillstånden och öppethållandetider, en stimulans till alternativ och en skärpning på hela den svenska arbetsmarknaden är några av de åtgärder som vi behöver vidta gemensamt för att möta den nya situationen”, sade socialministern.

Om problemet med folkölsförsäljning till ungdomar, som interpellationsdebatten egentligen rörde och miljöpartisten Thomas Julins förslag om att återinföra licenser, så höll socialministern med om att livsmedelshandeln inte verkar kunna sköta ålderskontrollerna. Men han vill avvakta dels den alkoholutredning som presenteras i juni, dels en handlingsplan som håller på att tas fram och där även folkrörelserna inbjudits att lämna synpunkter. Alkoholplanen ska lämnas till riksdagen i höst.

Etiketter:

Annonser