Engqvist väntar med svar om fria sprutor

2000-05-24 /17:39 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Socialministern avvaktar med att ta ställning till sprututbytesprogrammens framtid. Det svarar Lars Engqvist förra justitieministern Gun Hellsvik (m) som häromdagen ville veta vad socialministern tänker vidta för åtgärder för att hindra att Socialstyrelsen väntade förslag, enligt utredaren Ulf Malmström, att försöken permanentas och eventuellt utvidgas till fler städer, främst Stockholm och Göteborg.
Socialstyrelsens utredning väntas överlämnas till regeringen före midsommar.
” Jag saknar därför idag underlag för åtgärder i någon riktning vad gäller sprututbytesprogrammen. Först när jag har tagit del av rapporten, med dess överväganden och förslag, är jag beredd att ta ställning till sprututbytesprogrammens framtid”, svarar socialministern.

Avsikten med sprututdelningen i Lund och Malmö var tidigare främst att förhindra hivspridning bland sprutnarkomaner, men har senare främst framhållits som en viktig kontaktyta med social- och vårdpersonal.
Kritikerna menar att det inte kan beläggas att gratis utdelning av sprutor minskar hivspridning, utan undergräver trovärdigheten för en restriktiv narkotikapolitik.
Nyligen anslöt sig Svenska Narkomanvårdsförbundet vid ett årsmöte till att säga nej till Socialstyrelsens förslag om att permanenta och utvidga projekten.

Se mer om sprutdebatten i DrugNews.

Etiketter:

Annonser