Engqvist: ”Ökade resurser mot drogproblemen”

2000-05-25 /12:39 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Ökade resurser till polis, tull, missbrukarvård, socialtjänst och frivilligorganisationer för att vända den negativa drogutvecklingen, utlovade socialminister Lars Engqvist i en radiodebatt på torsdagsmorgonen.
Han är även kritisk till metadonprogrammet och gratisutdelningen av sprutor.

”Jag anser att man ska driva hela missbrukarvården med utgångspunkt från drogfrihet, det vill säga erbjuda drogfria alternativ”, sade socialministern som rent formellt måste avvakta med åtgärdsförslag tills Socialstyrelsens utvärdering av sprututbytesförsöken i Malmö och Lund läggs fram inom kort (se mer i DrugNews).

Det var en stundtals upprörd socialminister som debatterade narkotikapolitik
med Lena Larsson från Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i P1 Morgon. Engqvist har reagerat på att flera anti-drogorganisationers varnat för att den svenska restriktiva narkotikapolitiken håller på att urvattnas. Samtidigt som smugglingstrycket ökat inom EU har inhemska nedskärningar hårt drabbat såväl skolornas drogförebyggande arbete, social- och missbrukarvården med allt färre tvångsvårdsplatser, som polis och gränsskydd. Drogexperimenterandet ökar bland ungdomar, tre gånger fler mönstrande 18-åringar uppgav ifjol att de prövat narkotika jämfört med i början av 1990-talet.

Vi vinner inget på att ni misstalar svensk narkotikapolitik ute i Europa och säger att Sverige har ändrat hållning”, sade socialministern och berättade att han ägnar mycket tid att förklara för utländska vänner att den svenska hållningen ligger fast.
Lena Larsson från FMN berättade dock om anhöriga som ringer varje dag och är förtvivlade för att de inte får hjälp för sina missbrukande anhöriga.
”De slåss med näbbar och klor. Men det finns ju ingen hjälp att få. Och det gäller inte bara gamla missbrukare, utan också ungdomar och barn! Det är helt logiskt att det blivit så här när man skurit ner så mycket!”

Socialministern menade att det gäller att mötas och tillsammans vända utvecklingen. Han har inbjudit såväl FMN som andra folkrörelser att komma med förslag på vad som behöver göras. Och regeringens narkotikakommission ska i höst lägga fram en studie om vad som gick fel under 1990-talet och föreslå en strategi för framtiden.

Engqvist avslöjade redan nu sin strategi:
”Jag vill fortsätta den restriktiva linjen. Det innebär att vi inte accepterar legalisering av narkotika, att narkotikaanvändning är förbjudet också på det individuella planet.
Att vi stärker polisens och tullens resurser. Att vi stärker resurserna till skolan när det gäller förebyggande arbete. Att vi ger stöd till organisationer som Föräldraföreningen mot narkotika, och andra. Att vi stärker missbruksvården, sade Lars Engqvist.
Och tillade:
”Regeringens narkotikakommission ska presentera sitt förslag i slutet av hösten. De ska redovisa den nya strategin. Det kommer att handla om ökade resurser, det måste handla om ökade resurser. Och det handlar om samarbete. Det viktigaste just nu är att vi INTE skapar ett intryck av att vi är på väg att godkänna narkotika i den svenska kulturen. Det är vi inte!”.
Lena Larsson var dock skeptisk och vill först se resultat.

Etiketter:

Annonser