Rykte om sänkt vinskatt dementeras

2000-06-02 /12:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Regeringen lovar EU-kommissionen att i höst sänka vinskatten till ungefär samma nivå som starkölskatten. Det skulle innebära cirka tio kronor lägre pris per vinflaska.

Det uppger Dagens Industri som tagit del och citerar ett svar från finansdepartementet till EU-kommissionen som kritiserat de svenska höga vinskatterna: "Ölskatten sänktes 1 januari 1997, vilket gör att vinskatten per volymprocent alkohol är högre. Därför är regeringen beredd att sänka vinskatten. Det sker i höstpropositionen tillsammans med andra åtgärder på skatteområdet."
Men vare sig Systembolagets presschef Björn Rydberg eller departementssekreterare Monica Falck kan bekräfta Dagens Industris uppgifter, enligt Aftonbladets nättidning. Falck säger att regeringen ännu inte bestämt sig för om och när det blir skatteförändringar, utan ska överväga detta i höst.

I samband med att höja införselkvoterna för vin och öl redan 1 juli ville finansminister Bosse Ringholm sänka den svenska alkoholskatten. Men motståndet var för stort och förslag om skattesänkningar uppsköts därför till i höst.

Etiketter:

Annonser