Alkoholutredare: stoppa nattsprit på krogar

2000-06-19 /09:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Förbud att servera alkohol ända till klockan fyra, fem på nattöppna krogar och lättare för kommunerna att dra in utskänkningstillstånd för ställen som inte sköter sig. Det väntas regeringens alkoholutredning föreslå på onsdag, enligt Dagens Nyheter.

I likhet med polisen vill utredningen via lagar stoppa en utveckling i hela landet med allt längre öppethållande med alkoholservering. Bara i Stockholm finns ett 20-tal nattöppna krogar och restauranger (moderaterna vill låta öppet till fem bli praxis vilket skulle kunna leda till 150 nattöppna ställen). Bråk och även narkotikabrott förekommer ofta kring dessa ställen, enligt polisen.

Att kunna styra tillgänglighet på alkohol blir tillsammans med information om alkoholens skadeverkningar viktiga motkrafter för regeringen mot ökad konsumtion när införselreglerna ändras och kvoterna höjs för EU-alkohol redan i sommar. Något som många tror kommer att leda till sänkta alkolskatter i Sverige.
Regeringen ska i oktober lägga fram en nationell handlingsplan om alkohol.
Socialminister Lars Engqvist har flera gånger varnat för en slappare attityd till alkohol och varnat för ”jobbpubar” och önskar en skärpning av utskänkningsstillstånd och öppethållande.
Se mer i DrugNews om socialministerns utspel mot ”jobbpubar”.

Etiketter:

Annonser