UNF: ”Mesiga förslag från alkoholutredningen”

2000-06-21 /18:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Nya alkoholregler ska skydda ungdomar. Alkoholutredningen, som lämnade sitt betänkande på onsdagen, föreslår att folköl bara ska få säljas i riktiga matvarubutiker. Och att det ska bli förbjudet att bjuda unga på stället.

Alkoholutredningen vill förhindra att ungdomar utnyttjas genom att exempelvis utomstående vuxna kan locka hem ungdomar och bjuda på sprit och visa porrfilm.
”Däremot lägger vi oss inte i om en förälder vill bjuda på ett glas vin under ordnade omständigheter”, sade utredaren Susanne Billum till TT.
Hur personer under 18 år ska hindras kommer över folköl är ett annat problem som utredningen tittat på. Idag visar skolenkäter att högstadieelever lätt köper ut och berusar sig på folköl. Alkoholutredningen föreslår att det blir stopp för butiker som inte säljer matvaror, såsom kiosker och bensinmackar, att tillhandahålla folköl.
Dessutom ska affärer som säljer öl ta fram åtgärdsprogram och utse en ölansvarig som ska sköta ålderskontrollen. De som inte sköter sig ska kommunen kunna dra in tillståndet för upp till ett år, jämfört med sex månader idag.

Men enligt Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, räcker inte förslagen för att hindra att folköl når tonåringar:
”Otroligt mesiga förslag! Hotet om att dra in tillståndet är tomt, 1998 var det bara 18 butiker i hela landet som blev av med det. Folkölet är inkörsporten i många ungas alkoholkonsumtion. Flytta in det på Systembolaget istället”, säger Lovisa Lantz, UNF:s förbundsordförande, till DrugNews.
Hon anser att – om nu mataffärer ska sälja folköl – så borde åtminstone en tillsynsavgift tas ut som kan bekosta kontrollanter. Ungefär som restauranger med rätt att servera alkohol idag tvingas betala.
”Idag är det ju bara vi från UNF som kontrollerar om butikerna, och ofta hålls inte åldersgränsen.”

Alkoholutredningen vill även att polisen får rätt att beslagta öl som i uppenbart syfte är avsett för olaglig försäljning. Dessutom föreslås – som DrugNews tidigare berättat – att krogarna bara ska få servera alkohol till tre på natten, vilket främst skulle drabba ställen i storstäderna.

Samtidigt föreslås en rad liberalare alkoholregler – bland annat att Systembolaget ska ges rätt att anordna auktioner på sprit, vin och starköl och tillhandahåll alkohol åt allmänheten för provning. Det nuvarande omdiskuterade kravet på restaurangkök för ställen som vill servera alkohol kan ersättas med att tillhandahålla brett utbud av lagad mat. Det skulle förenkla för ställen med enbart mikrovågsugn och enkel platta som värmer upp redan halvfärdiga rätter att få alkoholtillstånd.

Ladda ner och läs alkoholutredningens betänkande.

Läs i DrugNews om förslaget att stoppa nattspriten på krogarna.

Etiketter:

Annonser