Freivalds: ny utredning efter JK-kritik om Vallofallet

2000-06-23 /10:49 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Regeringen ska efter sommaren tillsätta en utredning för att stärka allmänhetens förtroende för bland annat rättsmedicinska undersökningar. Det utlovar justitieminister Laila Freivalds efter Justitiekanslerns kritik av hur handläggningen av skötts kring Osmo Vallos död.

”JK:s rapport har bidragit till ökad kunskap om bristerna i hanteringen av Osmo Vallo-fallet. En tidigare rapport från JK har redan lett till betydande förändringar i myndigheternas rutiner när det gäller utredningar av dödsfall i samband med polisingripanden. De brister som tydligen fortfarande finns kvar måste dock rättas till för att allmänheten skall kunna känna fullt förtroende för rättsväsendets agerande i fall där de egna myndigheterna är inblandade”, säger justitieministern i ett pressmeddelande.

Freivalds anser att även undersökningen om hur missbrukaren Osmo Vallo avled i samband med ett polisingripande i Karlstad 1995 vidare bör utredas.
”Det är också otillfredsställande att det tydligen fortfarande finns vissa oklarheter kring Osmo Vallos död och ärendets hantering i de olika myndigheterna. Även den frågan behöver ytterligare granskning.”Se mer i DrugNews om Vallofallet.

Etiketter:

Annonser