Alternativ narkotikakommission:”Korta fängelsestraff vid upprepat missbruk”

2000-06-29 /22:04 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM Inför åtgärds- och behandlingsplikt i Socialtjänstlagen vid drogmissbruk och tillsätt en anhörigombudsman. Döm mer till skyddstillsyn och korta fängelsestraff vid upprepat missbruk, men sänk straffen för grova narkotikabrott.

Det anser den s.k. alternativkommissionen som på fredag överlämnar 37 förslag till socialminister Lars Engqvist för ”nytänkande inom narkotikapolitiken”. Gruppen – bildad på initiativ av Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS – anser att tidig upptäckt och resoluta åtgärder är bästa strategin mot missbruk och har velat sätta press på regeringens narkotikakommission som ska lämna sitt slutbetänkande i slutet av året.

Alternativkommissionens program ”Ingrip i tid” är ett smörgåsbord av restriktiva förslag för att göra det jobbigare att missbruka, men lätt att lägga av.
Från obligatorisk drogpolicy och ANT-undervisning i skolan; ungdomsinriktade poliser – typ ravekommissionen – i hela landet, kräkmedel mot heroinsväljande langare; möjlighet för socialtjänsten att drogtesta unga även under 15 år; begränsningar vid fångbesök (”glasade besök”) för att få bort knarket på fängelserna; till att inrätta en övergripande instans för att övervaka och samordna all narkotikabekämpning i landet.
Man anser att en gynnsam utveckling på 1980-talet med minskat missbruk förbytts i sin motsats under 1990-talet, bland annat efter nedskärningar inom kommuner, kontrollväsende och vårdsektor. Och skolungdomars drogexperimenterande har fördubblats senaste decenniet.
Genom att sätta upp delmål, öka samarbete mellan exempelvis socialtjänst, polis och föräldrar, samt återföra resurser till bland andra tull och missbrukarvård skulle en restriktiv svensk modell kunna återupprättas, anser gruppen. Man vill också tillsätta en ombudsman som bevakar de anhörigas behov och rättigheter i deras kontakter med myndigheter.
”Följer man vårt program skulle man kunna få ner missbruket med två tredjedelar på fem år”, säger Janne Mattsson, ordförande i alternativkommissionen till DrugNews.

Förslagen kommer säkert att uppröra liberala narkotikadebattörer som ifrågasätter en restriktiv modells effektivitet och målet om ett narkotikafritt samhälle.
Riskerar ni inte få kritik för integritetskränkande åtgärder, exempelvis korta fängelsestraff för missbrukare?
”Det är möjligt, men all befattning med narkotika är faktiskt kriminell, även missbruk och eget innehav. För de som ännu inte har vårdbehov, men fortsätter knarka måste samhället kunna markera en gräns. Det är möjligt att döma till skyddstillsyn eller fängelse från två veckor upp till sex månader för ringa narkotikabrott.”
”Men med undantag av kräkmedel vill vi inte ge myndigheterna fler verktyg, utan tvinga dem att göra sitt jobb och utnyttja möjligheter de redan har. Exempelvis att socialtjänst och polis mer ingriper vid misstanke om missbruk”, säger Janne Mattsson.
Men ni föreslår samtidigt att maxistraffet för grova narkotikabrott ska sänkas från tio till åtta års fängelse. Hur får ni ihop det?
”Främst för att det allmänpreventiva värdet av långa straff är ringa. Osäkerhet om när man kommer ut gör dessutom kriminella mer våldsbenägna och skapar tuffare stämning på kåkarna. De långa narkotikastraffen driver även upp straffen för andra brott och gör det svårare ge nåd. Vi har idag 135 livstidsdömda, ett rekord som är helt oacceptabelt”.
I den kontroversiella frågan om eventuell permanentning av sprutbytesprojektet i Lund och Malmö har alternativkommissionen inte kunnat enas, utan inväntar Socialstyrelsens utredning.

Fotnot: Gruppen har arbetat på uppdrag av RNS, men betänkandet stöds också av 23 personer engagerade i narkotikafrågan. Exempelvis Jovan Rajs, professor i rättsmedicin, Olof Beck, docent i klinisk farmakologi, Carol Bejerot, MaLou Lindholm, fd EU-parlamentariker (mp), Thure Jadestig fd riksdagsledamot (s), Rolf Bromme, ordförande i nykterhetsrörelsens samorganisation i Stockholm, Tomas Hallberg, direktör European cities against drugs, och Maria Malaroda, ordförande i Föräldraföreningen mot narkotika.

Läs mer på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Alternativkommissionens betänkande läggs inom kort ut på RNS hemsida.

Etiketter:

Annonser