Fältarbetare sätts in mot unga haschsmugglare

KÖPENHAMN Två fältarbetare ska i höst börja arbeta med svenska ungdomar på glid i den danska huvudstaden.
Flera unga hänger vid Huvudbangården eller i fristaden Christiania där några köper hasch till sig själva och kompisar. Var tionde cannabissmugglare som tullen tog i Malmö för tio år sedan var under 20 år. Idag är nästan var fjärde under 20 år.

De nya socialarbetarna – anställda av Malmö stad, region Skåne och länsstyrelsen – ska i Köpenhamn kartlägga unga svenskars festmönster och drogtrafik, hjälpa dem som hamnar i svårigheter och kontakta sociala myndigheterna i deras hemkommuner.

Det finns sedan decennier två svenska socialarbetare i Köpenhamn som även arbetar med äldre målgrupper. Psykiska problem, missbruk och hemlöshet har ökat senare år i den svenska kolonin av besökare. Problemen befaras öka med Öresundsbron.
”Varje morgon står hjälpbehövande och väntar på att vi ska öppna kontoret. Och vi möter många svenska ungdomar i Christiania”, berättar socialarbetare Lars Rantzow för DrugNews.

Trots allt mer att göra och inarbetade kontakterna med danska myndigheter, härbärgen och klienter hotas svenska socialkontoret av nedläggning. Socialstyrelsen – som står för deras kostnader – har givit dem en frist året ut. Men uppvaktning av politiker och nya förhandlingar fortsätter för att finna en lösning även för äldre svenskar som behöver hjälp under sina Köpenhamnbesök.
I september ska Socialstyrelsen fatta slutligt beslut, enligt Ann Sölgård på Malmös stadsdelsförvaltning.

Etiketter:

Annonser