Sjöpolis vill skärpa alkoholregler

2000-08-02 /00:24 (uppdat 2000-08-04) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Efter söndagens båtolycka då två personer omkom vid en kollision utanför Blockhusudden i Stockholm kräver sjöpolisen skärpta åtgärder mot sjöonykterhet. Dessutom efterlyser man körkort för snabba motorbåtar.

Olyckan – där alkoholpåverkan tros ha en bidragande orsak – aktualiserar både att sänka dagens promillegräns och att öka möjligheterna att kunna testa båtfolkets nykterhet. Ifjol infördes en gräns för grovt sjöfylleri på en promille, men det finns ingen undre gräns för ”normalt” sjöfylleri.
En statlig utredning håller på att undersöka möjligheterna att införa en sådan lägre gräns, exempelvis samma som för vid bilkörning: 0,2 promille. Det finns dock flera kvistiga problem, såsom de som bor på husbåtar.

Det inträffar årligen ett 50-tal allvarliga båtolyckor i Sverige där 30-50 personer omkommer. 95 procent av olyckorna är alkoholrelaterade. Ändå får sjöpolisen inte stoppa båtförare för en nykterhetskontroll, utan får först ingripa när föraren gjort ett misstag, skriver tidningen Metro.

Sjöpolisen anser också att åldersgräns och körkort för snabba motorbåtar bör införas.
”Du kan vara 13 år och ha en moped i garaget du inte för köra på, men en motorbåt kan du köra iväg i 50 knop med på sjön. Det finns ingen lag som hindrar det, säger Dan Östman på Sjöpolisenheten i Stockholms län till Svenska Dagbladet.
I landet finns mer än en miljon fritidsbåtar inregistrerade, varav 300 000 i Stockholms län.

Läs mer i DrugNews om sjöfyllerilagen.

Etiketter:

Annonser