Strid om Che-bild efter vodkareklam

2000-08-07 /14:04 (DrugNews/SL-TG)
HAVANNA / LONDON Fotografen bakom den legendariska bilden av latinamerikanske revolutionären Che Guevara kräver efter 40 år tillbaka fotorätten efter en reklamkupp för Smirnoff vodka.

Kubanen Alberto Diaz Gutierrez – mer känd som Alberto Korda – är upprörd över att ett reklambolag i London använder bilden för en reklamkampanj för Smirnoffs kryddvodka. Hammaren och skäran har tryckts över fotot, där skäran är i form av en rödpepparfrukt.
”Att använda bilden av Che Guevara för att sälja vodka är en förolämpning mot hans namn och minne. Han drack aldrig själv, han var aldrig full och alkohol ska inte förknippas med hans odödliga minne”, säger Korda i en intervju för Cuba Solidarity Campaign.

Han tog bilden 5 mars 1960 i samband med en begravningsceremoni i Havanna. Bilden hängde i hans ateljé tills en italiensk förläggare sju år senare gratis fick ett par kopior. Efter att Che Guevara samma år, 1967, mördats av boliviansk militär och blev något av en martyr och revolutionssymbol insåg italienaren bildvärdet. Bilden har därefter tryckts på miljontals affischer, tröjor och i böcker och pamfletter.

Den nu 71-årige fotografen hade inga invändningar till att bilden blev en slags allmän egendom så länge som den förknippades med socialistiska budskap. Gränsen gick vid att nyttjas för att sälja vodka åt alkoholjätten Smirnoff.
En stämning av Londonbaserade reklambolaget Lowe Lintas och bildbyrån Rex Features förbereds nu. Om parterna inte når en överenskommelse är Alberto Korda själv beredd att infinna sig och vittna i brittisk domstol nästa månad, enligt The Guardian.

DRUGNEWS-FAKTA: Kuba står utanför internationella copyrightavtal sedan revolutionen 1959. ”Kulturen är fri och är folkets egendom”, deklarerade landets ledare Fidel Castro. Kubanska kulturarbetare hade länge fast månadslön mot att de uppgav rättigheterna till staten.
Alberto Korda tog bilden av Che Guevara vid en minnesceremoni för de 81 personer som avled på franska fartyget La Coubre 1960. Fartyget, som var lastad med belgiska vapen, sprängdes av okända som påstås varit utsända av USA eftersom fartyget bröt mot Kuba-bojkotten. Fotonegativet förvaras på Revolutionsmuseet i Havanna, berättade fotografen Korda för DrugNews medarbetare Thomas Gustafsson 1997 i samband med att kvarlevorna av Che Guevara gravsattes vid en ceremoni i huvudstaden.
Läs mer om bildfajten i Gustafssons bok ”Kuba-konflikt och salsa i Karibien” (Carlssons, 1997-1998).

Etiketter:

Annonser