”Epilepsi-medicin tar bort drogbegär”

2000-08-07 /17:54 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
NEW YORK / STOCKHOLM Amerikanska forskare påstår sig funnit ett medel mot all slags drogberoende. Sug efter kaffe, alkohol, nikotin, narkotika, ja, till och med spelbegär, sägs försvinna efter några veckors intag.
Orsaken skulle vara att det blockerar signalämnet dopamin i hjärnan.

Medlet säljs i Sverige som epilepsimedicin under namnet Sabrilex. I USA är det dock förbjudet på grund av de svåra biverkningar, bland annat förminskat synfält och i några fall psykiska störningar. Men rykten om dess mirakeleffekter mot drogberoende har utvecklat en svart marknad i USA. Missbrukare åker till Kanada och Bermuda för att köpa medlet, uppger Aftonbladet som citerar tidningen Mail on Sunday.

Jonathan Brodie, psykiatriprofessor på New York University, menar att verksamma delen GVG (gamma-vinyl-GABA, även kallat Vigabatrin) kan vara ett bättre vapen än någonsin i kampen mot drogproblem. De amerikanska forskarna vill nu snabbt starta kliniska försök på människor.

Men sidoeffekterna är svåra. Var femte patient i tidigare tester fick sådana synstörningar att de inte såg sin egen nästipp. Varningstexter pryder även epilepsimedicinen Sabrilex i Sverige. Hälften som tar medlet får biverkningar.

Svenska läkare möter de nya rönen med stor misstro.
”Mirakelpiller anses kanske mer glamoröst än grå vardagsarbete med missbruksbehandling i öppenvården. Men vanor och ovanor bryts inte bara med ett piller, utan en långsiktig kombination av medicin och behandling”, säger Leif Öjesjö, docent på Beroendecentrum Nord i Stockholm, till DrugNews.
Stefan Borg, chef för metadonprogrammet i Stockholm och medlem i regeringens narkotikakommission, håller med:
”Det finns många lycksökare i missbruksbranschen, de som laborerar med dagen-efter-piller och b-vitaminer mot baksmälla är exempel på det.”
”Samtidigt bedrivs intressant forskning efter medel som minskar drogeufori och sug. Det är bara en tidsfråga innan sådana hittas”, säger Borg till DrugNews.

Bland annat prövas två medel mot alkoholbegär i Sverige (Naltrexon och Campral), men än har inga bra preparat mot narkotikasug hittats.

Fotnot: Metadon och Subutex som används för grava heroinister är ersättningsmedel (ett slags syntetiskt knark), inga blockerare mot drogbegär.

Etiketter:

Annonser