USA: halvera andelen rökare på 10 år

2000-08-10 /20:15 (DrugNews/SL)
CHICAGO ”Andelen rökare i USA kan halveras på tio år om befintliga antirökprogram och metoder används effektiverare”.

Det sade regeringens medicinske talesman David Satcher när han presenterade rapporten Reducing Tobacco Use på internationella konferensen ”Tobak ELLER Hälsa” i Chicago.
Rapporten, som är en djupanalys av hur tobaksbruket kan minskas, utgår främst från amerikanska förhållanden där en helomvändning gjorts i synen på tobak senaste åren – rökfria lokaler har blivit huvudregel och tobaksbolagen döms betala mångmiljardbelopp i skadestånd. Men Reducing Tobacco Use kan få samma internationella betydelse som den rapport från 1964 som definitivt slog fast sambandet mellan rökning och lungcancer, skriver Tobaksfakta.

”Under de senaste fyra decennierna har vi gjort exempellösa framsteg i arbetet med att förebygga tobaksskador och reglera tobaksmarknaden. Därför är det allvarligt att rökningen fortfarande är den ledande orsaken till sjukdomar som kan förebyggas”, sade David Satcher och tillade att det är låginkomsttagare, etniska minoriteter och unga människor som får lida mest.
Nyligen presenterades också en undersökning som visar att minderåriga lätt kan köpa tobak på landets drygt 110 000 försäljningsställen. Det finns cirka fyra miljoner dagligrökare i åldern 12 till 17 år.
David Satcher efterlyste mer antitobaksprogram i skolorna samordnade med kampanjer i samhället och massmedierna. Dessutom bör allmänläkare engageras mer för att förmå patienter att sluta röka. Rökavvänjares råd i kombination med nikotinläkemedel ger ofta goda resultat.
Men Satcher vill samtidigt bryta ner gamla rökvanor med hjälp av hårdare lagstiftning och höjda punktskatter på tobak. USA:s hälsominister Donna E. Shalala sade vid en presskonferens att rapporten ger besked om hur tobaksbruket kan minskas och att det nu gäller att få fram de resurser som krävs.Det blir för övrigt Finland som får anordna nästa internationella tobakskongress år 2003.

Läs mer om rapporten Reducing Tobacco Use.

Läs mer i DrugNews om världskonferensen och tobaksdöden.

Etiketter:

Annonser