Farlig medicin får tydligare varningstext

2000-08-30 /11:59 (DrugNews/SL)
UPPSALA Värktabletter innehållande narkotiska ämnet dextropropoxifen måste förses med tydligare varningstexter, Det kräver Läkemedelsverket efter larmrapporter om att fler än 200 personer dör per år efter feldosering.

Det smärtstillande ämnet dextropropoxifen (DXP) kan leda till andningsförlamning och hjärtskador redan vid en liten överdosering eller vid kombination med alkohol. Men det har tagit lång tid för Läkemedelsverket att agera. Bara mellan 1992-1996 avled omkring 1 000 personer i landet i samband med medicinering av preparatet, visade en doktorsavhandling av Birgitta Jonasson i våras.
”Det är utmärkt att riskerna med dextropropoxifen ska uttryckas i klartext, men vi förväntar oss också att preparaten ska narkotikaklassas och förskrivas på särskilda receptblanketter”, säger Birgitta och Ulf Jonasson, som forskat och varnat för ämnets bieffekter i flera år, till Upsala Nya Tidning.

De läkemedel som senaste i början av nästa år ska förses med tydligare varningstexter är Dexodon, Dexofen, Distalgesic, Doleron, Dolotard, Doloxene och Paraflex comp.

Läs mer i DrugNews om larmrapporten i våras.

Etiketter:

Annonser