Alkoholsamarbetet OAS ska avbrytas

2000-08-31 /15:29 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Regeringens s k Oberoende alkoholsamarbete, OAS, där myndigheter som polis, tull och Folkhälsoinstitutet ingår tillsammans med alkohol- och restaurangbranschen ska avbrytas. Det väntas regeringen meddela i den alkoholpolitiska handlingsplan som läggs fram i oktober.

OAS som bildades 1998 med kansli i socialdepartementets lokaler är mest känd för spektakulära annonskampanjer mot svartspriten. Men har även gjort rapporter och informerat om risker med alkohol i trafiken.

Bland andra har nykterhetsrörelsen kritiserat samarbetet. I vintras klagade även riksdagen och socialutskottet på formen för OAS där exempelvis Folkhälsoinstitutet och alkoholleverantörer förväntas dra åt samma håll.
Socialutskottet ansåg att risken var stor för att rollerna blandades ihop.
Men OAS kanslichef menar att det inte varit något problem.
”Nej, det har inte upplevts som en konflikt i vårt arbete. Jag tror att det även i framtiden är viktigt att finna samarbetsformer där olika intressenter kan samarbeta för att reducera skadeverkningarna av ökad alkoholkonsumtion”, säger Håkan Wrede till DrugNews.

Enligt Wrede vill regeringen nu bilda en ny kommitté som arbetar ”öppnare och flexiblare” med alkoholfrågor och där i första hand organisationer som Kommunförbundet och Landstingsförbundet ingår.

Läs mer i DrugNews om OAS:
Intensivare polisjakt på svartsprit
OAS finansierade TV-dokumentär om svartsprit
Omkring 5 000 svenskar dör av alkohol om året

Etiketter:

Annonser