Brårapport: majoritet ungdomar begår brott

2000-08-31 /16:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Mer än hälften av skolelever i nionde klass har begått någon form av brott under det senaste året, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet som presenterades på ett studiedag i Stockholm för anställda inom rättsväsendet på torsdagen.

65 procent av 6 000 tillfrågade ungdomar i 15-årsåldern uppgav ifjol att de begått brott. I de flesta fall enstaka stölder och skadegörelser. Brotten sker ofta i ungdomarnas närmiljö, såsom stölder i skolan eller i hemmet.
Totalt sett har dock brottsligheten minskat bland niondeklassarna sedan den första enkäten gjordes 1995.
Grövre brott är ovanligt, men en av tio uppger sig blivit hotade och 6 procent har sökt vård efter ha blivit utsatt för våldshandlingar. Uppemot hälften av våldet inträffar i skolan.

Även om en majoritet skolungdomar erkänner att de begått enstaka mindre brott, så är det en liten grupp på fem procent står för omkring hälften av samtliga brott. Riskfaktorer för kriminellt beteende är exempelvis splittrade familjer, dålig föräldrakontakt, skoltrivsel, kompisars attityder.
”Det finns även ett starkt samband mellan alkoholförtäring, skolk och brott”, sade forskaren Jonas Ring som sammanställt Brårapporten.
65 procent av ungdomarna hade någon gång druckit sig berusad, 41 procent hade skolkat och 8 procent hade rökt hasch.

”Om man undantagslöst kunde agera mot alla unga som begått något brott skulle man behöva ingripa mot en majoritet av landets ungdomar.”
”En slutsats man måste dra av den här undersökningen är att rättsväsendets möjligheter att förebygga och reagera på brott är begränsade. En stor del av det brottsförebyggande arbetet måste utföras av andra aktörer såsom familjen och skolan”, sade Brås generaldirektör Ann-Marie Begler.

Fotnot: Ladda ner Brårapporten ”Stöld, våld och droger bland pojkar och flickor i årskurs nio”.

Etiketter:

Annonser