GHB-dom anger skärpta straff

2000-09-06 /11:19 (DrugNews/SL)
GÖTEBORG Missbruk och innehav av GHB bör leda till fängelsestraff. Det anser Göteborgs tingsrätt i den första GHB-domen sedan drogen narkotikaklassades 1 februari.
17-åringen i det aktuella målet dömdes dock endast till dagsböter på grund av sin unga ålder, men rätten menade att brottet skulle ha inneburit fängelse om han varit över 21 år.

17-åringen som bor i Göteborg hittades i våras medvetslös i Backa efter en överdos GHB. Bredvid sig hade han en petflaska med drogen. Själv ville han att brottet skulle betraktas som ringa eftersom han bara köpt en deciliter av den då nyligen narkotikaklassade drogen.
Rätten gick dock på åklagarens linje.
”Ju farligare och lömskare drog, desto lägre blir gränsen för vad som är ringa och vad som ska betraktas som brott av normalgraden”, säger dock rådman Stefan Wikmark vid Göteborgs tingsrätt, till tidningen Metro-Göteborg.
Det krävs dock ytterligare GHB-domar för att man ska kunna tala om rättspraxis i synen på hantering av drogen.

All befattning med GHB – även konsumtion – kriminaliserades i landet i februari efter flera dödsfall i samband med missbruk av den flytande drogen. Även om unga även senare förts medvetslösa till sjukhus efter feldosering av GHB så anses narkotikaklassningen bidragit till minskat missbruk.

Etiketter:

Annonser