Nya dopningsskandaler inför OS

2000-09-07 /12:09 (DrugNews/SL)
SYDNEY En vecka före OS-invigningen i Sydney är dopning huvudtema.
• På onsdagen beslutade Kina att dra tillbaka 27 idrottare och 13 ledare ur sin OS-trupp, delvis efter misstankar om bloddopning.
• På torsdagen fastnade en medlem ur Uzbekistans trupp i tullen med illegala tillväxthormon i bagaget.

Budskapet från australienska tullen och OS-arrangörerna till idrottsfuskare är nu: ”stanna hemma om ni använder otillåtna medel!”
Efter flera turer gav så sent som förra veckan Internationella Olympiska Kommittén, IOK, klartecken till att dopingkontrollerna ska skärpas i Sydney. Även tester tillåts nu av EPO – ett syntetiskt hormon som stimulerar produktion av röda blodkroppar, vilket kan öka prestationsförmågan upp till 15 procent.

Det är troligen risken att fastna i EPO-testerna som gör att Kina nu väljer att låta så många stanna hemma. Landet har även på hemmaplan inlett jakt på dopningsfuskare för att öka chanserna att få bli värd för de olympiska spelen 2008.
”För det första har vi hittat misstänkta resultat i blodtester som vi gjort. För det andra har några blivit skadade under träning och några andra har blivit sjuka”, uppger Tu Mingde, generalsektretare i Kinas Olympiska kommitté, som förklaring till att truppen decimeras, för nyhetsbyrån Reuters.

Ur Kinas trupp sparkas nu sju roddare, fyra simmare, två kanotister och 14 friidrottare. Bland dem några av den kontroversiella tränaren Ma Junrens kvinnliga långdistanslöpare. Hans adepter sänkte i början av 1990-talet världsrekorden på flera distanser till friidrottsvärldens häpnad. Många misstänkte bloddoping, men Ma hävdade förklaringen var hög-höjdsträning och dryck av sköldpaddsblod.

Det är möjligt att gåtan om Mas framgångsrika flickor nu är avslöjad.

Läs mer i DrugNews om dopningsskandalerna inför OS:
OS: drogkamp istället för idrott?

Etiketter:

Annonser