Studie med nytt läkemedel mot Damp

2000-10-09 16:59 (DrugNews/SL)
KARLSTAD/GÖTEBORG Läkemedelsverket har sagt ja till en klinisk studie på häktet i Karlstad av en ny medicin för personer med neuropsykiatriska störningar, typ Damp/ADHD. Hittills har narkotikaklassade medlet amfetamin varit alternativet.

Att antidepressiva läkemedlet Efexor hjälper vuxna patienter med koncentrationssvårigheter, impulsivitet och aggressivitet har de båda projektledarna Kjell Modigh, psykiatriker och docent i farmakologi, och doktor Arndt Meyer-Lie redan sett. Ett tiotal patienter på häktet i Karlstad och lika många på psykiatriska kliniken i Kungälv har fått medicinen.
”Flertalet har upplevt en förbättring, även om centralstimulerande medel som amfetamin och ritalina nog är effektivare”, säger Kjell Modigh till DrugNews.
Från årsskiftet ska de – när även Forskningsetiska kommittén givit klartecken – påbörja en studie med Efexor till 30 patienter på häktet i Karlstad, samt en lika stor kontrollgrupp som får placebo (”sockerpiller”).
I förlängningen skulle även barn med Damp/ADHD kunna erbjudas detta mindre kontroversiella alternativ.

Sedan 1977 har ungefär 3 000 personer i landet – varav 2 800 barn – fått amfetamin i kontroversiella behandlingar mot neuropsykiatriska problem. Även om doserna är mycket låga och utan ruseffekt, så förekommer kritik mot behandlingen. Dels för att narkotika används, vilket är ett problem vid behandling av kriminella och drogmissbrukande individer – en grupp för vilken diagnosen Damp/ADHD är överrepresenterad.

Men även för att det finns risk för överdiagnosering av friska livliga barn.
I några områden i USA finns negativa exempel på att barn som visat minsta tendens till överaktivitet eller omognad fått utskrivet amfetamin.
”Det är på tiden att alternativa läkemedel prövas. Vi vill ju inte ha ett samhälle där amfetamin finns i varje medicinskåp i hemmen”, säger Jane Ahlqvist-Rastad, specialistläkare på Läkemedelsverket, till DrugNews.
Hon poängterar att man först bör söka andra lösningar för barn med symtomen, såsom lärarstöd, mindre elevgrupper etc. innan medicin sätts in.

Läs mer i DrugNews:
Vägrade ge sitt barn amfetamin – riskerar vårdnaden

Etiketter:

Annonser