Brittiska politiker medger cannabisrökning

LONDON En brittisk inrikesdebatt om landets drogpolicy har tagit fart som lett till att flera ledande politiker för att motverka en skärpning bekänner att de rökt marijuana under ungdomstiden.

Cannabisanvändande är mycket utbrett i Storbritannien och konsumtionen i praktiken tillåten. Flera inflytelserika röster har krävt att drogen helt avkriminaliseras.
De senaste turerna tog fart förra veckan när konservativa oppositionspartiets (Tories) juridiska taleskvinna Ann Widdecombe annonserade att minsta innehav av cannabis bör leda till höga böter. De konservativa har flera gånger anklagat regerande Labour för att försöka urholka landets narkotikapolitik, och vill själva framstå som försvarare av lag och ordning.

Toryledaren William Hague, som hoppades vinna politiska poäng på ”nolltolerans”-förslaget har fått problem. Dels menar en polisorganisation att förslaget är ogenomförbart eftersom det skulle kriminalisera tusentals cannabisrökare som annars är laglydiga.

Hagues konservativa partikamrater slog bakut när de insåg att många skulle riskera hamna i straffregistret om förslaget gick igenom. Sju Toriespolitiker gick därför ut i media och medgav att de själva rökt marijuana under studentåren och igår, tisdag, tillstod även skuggregeringens jordbruksansvarige Tim Yeo att han rökt och trivts med drogen, enligt The Guardian.

Regeringens drogansvarige, Keith Hellawell, meddelade att narkotikalagarna inte ska ändras, vare sig en liberalisering eller skärpning är aktuell. Och tillade att landets främsta drogproblem är relaterat till missbruk av heroin och kokain. Bekämpning av cannabismissbruk har inte någon hög prioritet.
Labours inrikesminister Jack Straw poängterar dock att hälsoriskerna med cannabis är allvarliga.

Etiketter:

Annonser